Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα μίλησε για πρώτη φορά για την ανάγκη μη χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές;  Γιατί ο πρωθυπουργός κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να οργώσουν την επαρχία και να πείσουν τους πολίτες να μην ψηφίσουν χαλαρά σε αυτές τις εκλογές; Μήπως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα σε αυτές τις εκλογές; Μήπως, όπως υποστηρίζουν κάποιοι επειδή γνωρίζει ότι βρίσκεται πίσω δημοσκοπικά η ΝΔ; 

Όλα αυτά τα σενάρια μπορούν να είναι πιθανά, ωστόσο η εξήγηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι άλλη και είναι ζήτημα πολιτικής στρατηγικής. Ήδη οι φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ πληθαίνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς και το επικοινωνιακό επιτελείο έχει επιλέξει να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και να μην αναδεικνύει καμία άλλη στρατηγική ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτό βέβαια δεν ήταν απόλυτα σωστό αλλά σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει επιπλέον επιχειρήματα στους βουλευτές του ενόψει ευρωεκλογών. Το μήνυμα όχι χαλαρή ψήφος συνοδεύεται από το σύνθημα που ευαγγελίζεται η ΝΔ που είναι η σταθερότητα. Ουσιαστικά αυτό που λέει ο πρωθυπουργός είναι ότι οι πολίτες πρέπει να είναι υπεύθυνοι στην κομματική τους επιλογή.
Άρα αυτόματα οι βουλευτές αποκτούν περισσότερα επιχειρήματα στην αντιμετώπιση των ερωτημάτων των πολιτών. Χαλαρή ψήφος σημαίνει ανευθυνότητα... αυτό είναι το πρώτο επιχείρημα. 

Σταθεροποίηση της οικονομίας και έξοδος από τα μνημόνια... αυτό αποτελεί το δεύτερο επιχείρημα 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην αποτυχία της χώρα και έχει χτίσει όλη του τη στρατηγική πάνω στην ύπαρξη των μνημονίων. Θέλει να επιστρέψει η χώρα στο παρελθόν και υπόσχεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες πλήρη αποκατάσταση χωρίς να κοστολογεί αυτά που διατυμπανίζει ...αυτό είναι το τρίτο επιχείρημα. 

Το μήνυμα και οι πολίτες 

Το δύσκολο εγχείρημα τώρα είναι να περάσει αυτό το μήνυμα στους πολίτες .Και αυτό γιατί «παραδοσιακά» οι έλληνες ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν όντως χαλαρά .Συχνά θέλοντας να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση επιλέγουν την ευρωκάλπη. Έτσι γινόταν τουλάχιστον μέχρι τώρα .Και εδώ θα στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους τα στελέχη της ΝΔ για να πουν δηλαδή στους πολίτες ότι αυτές οι ευρωεκλογές λόγο του πολιτικού κλίματος που επικρατεί δεν είναι ίδιες .Μπορεί από την ψήφο τους να εξαρτηθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης ενώ αν προχωρήσουν λίγο παρακάτω  θα χρησιμοποιήσουν και το χαρτί της ακυβερνησίας της χώρας .Και όπου ακυβερνησία σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν και πάνε στον κάλαθο των αχρήστων όλες οι θυσίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός .
Οι βουλευτές και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές αυτά θα υποστηρίξουν... το θέμα είναι αν οι πολίτες θα πειστούν ή όχι.