Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Πριν από δέκα ημέρες αποφάσισε να σκληρύνει την γραμμή του ΠΑΣΟΚ και να θέσει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ως τότε ο κ. Βενιζέλος περιοριζόταν σε μία στρεβλή ερμηνεία των δημοσκοπήσεων-τις οποίες και αμφισβητούσε- θεωρώντας ότι μέχρι την κάλπη η «Ελιά» θα αποκτούσε τέτοια δυναμική που θα της επέτρεπε να προσεγγίσει ή ακόμη και να αγγίξει διψήφιο ποσοστό. 

Εξ αυτού του λόγου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επικεντρώσει την προεκλογική του επιχειρηματολογία στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών και στην ενίσχυση του προοδευτικού πόλου στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

Το μήνυμα όμως ήταν αόριστο και ασαφές και το θόλωνε και η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη που λέει περίπου τα ίδια και η εμφάνιση του «Ποταμιού» που αν και δεν προσδιορίζεται ως κεντροαριστερά αντλούσε ψήφους από την συγκεκριμένη δεξαμενή. 

Οι πληροφορίες λένε ότι στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου τού είπαν ότι θα πρέπει να σταματήσει το χάϊδεμα των ψηφοφόρων και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ να γίνει πιο επιθετική. Τού τόνισαν πως η λογική του αθροίσματος των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι λάθος και δεν οδηγεί πουθενά και πως το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζοντας στα ποσοστά του εκείνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Ο κ. Βενιζέλος σκέφτηκε πολύ το περασμένο Σαββατοκύριακο και ξεκίνησε την νέα γραμμή κλιμακώνοντας σε διαφορετικές δηλώσεις και συνεντεύξεις του το δίλημμα περί κυβερνητικής σταθερότητας. (Από το «δεν θα επιτρέψουμε να μάς κανιβαλίσει η ΝΔ" ως το "δεν είμαι αναίσθητοι και αντιδημοκράτες για να μείνουμε στην κυβέρνηση»). 

Η κορύφωση πάντως ήρθε χθες στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην διάρκεια της οποίας παρουσίασε το δίλημμα με τον πιο απόλυτο τρόπο. Εξηγώντας ότι εάν η Ελιά δεν συγκεντρώσει «συμπαθητικά» αποτελέσματα στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τότε μοιραία η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές

Επομένως το ΠΑΣΟΚ αυτομάτως θα ακυρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την κυβερνητική συνεργασία. «Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους βουλευτές του συμπληρώνοντας: «Γιατί δεν θα υπάρχει κυβέρνηση...»​