Πόλεμο δηλώσεων και ανακοινώσεων έχει προκαλέσει η πρόταση του Μανώλη Γλέζου για «εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό για εισοδήματα πάνω από ένα όριο όπως οι 100.000 ευρώ». 
 
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς ερμηνεύτηκε ως πρόταση εφαρμογής του μοντέλου της Κύπρου.

Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος από την Τρίπολη όπου μίλησε χθες είπε πως «αν ο κόσμος πίστευε πως η λύση είναι ο εσωτερικός δανεισμός, τότε θα είχαμε μαζική φυγή καταθέσεων. Δεν τους πιστεύει όμως».

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και η Ελιά η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ότι «μετά την επιστράτευση του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος, με την έγκριση προφανώς του κ. Τσίπρα, επανήλθε στην πρόταση για την επιβολή αναγκαστικού δανεισμού, δηλαδή κουρέματος των καταθέσεων».

Τονίζουν μάλιστα πως «η συνταγή της ασύντακτης χρεοκοπίας, της ενθάρρυνσης της απόσυρσης των καταθέσεων, της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και όλης της οικονομίας, κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για το «άσπρο που έγινε μαύρο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο». Δηλαδή όπως είπε «ο εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός για εισοδήματα πάνω από ένα όριο - π.χ. 100.000 εισόδημα - έγινε κατάσχεση καταθέσεων» και πρόσθεσε πως «κατάσχεση καταθέσεων  και εισοδημάτων κάνει ουσιαστικά η κυβέρνηση εδώ και δυο χρόνια και μάλιστα σε όσους έχουν χαμηλά και μόνο εισοδήματα».