Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Την ευθεία πολιτική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε η ΝΔ για το εκλογικό φίνις και άλλαξε πλήρως τη στρατηγική που είχε χαράξει στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Η πόλωση είναι ήδη παρούσα και το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει να υλοποιήσουν τη νέα στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος οι υπουργοί και οι βουλευτές.
 
Σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης που έγινε λίγες μέρες νωρίτερα στο πρωθυπουργικό γραφείο, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποίησε ευθέως τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και σχεδίαζε να δημιουργήσει κλίμα παρατεταμένης έντασης, η ΝΔ δεν μπορούσε να παραμείνει θεατής των εξελίξεων και να περιορισθεί στον «αυτοδιοικητικό χαρακτήρα» της εκλογικής αναμέτρησης.
 
Σύμφωνα με τον νέο πολιτικό σχεδιασμό η ΝΔ θα κινητοποιήσει το σύνολο των δυνάμεών της κατά δήμο και κατά νομό, και ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τις συμμαχίες του με άλλες πολιτικές δυνάμεις θα αντιπαρατεθεί ευθέως και εφ’ όλης της ύλης με το ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρώντας την περιφέρεια Αττικής, όπου θα υπάρξουν ειδικοί χειρισμοί λόγω της πολιτικής ιδιομορφίας της.
 
Το Μέγαρο Μαξίμου και η Συγγρού πηγαίνουν σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να αναδείξουν μια ορατή διαχωριστική γραμμή που θα επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών «αντιΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσης» στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
 
Μια σχετική πρόγευση έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την περασμένη Πέμπτη, δίνοντας σαφώς την αίσθηση ότι δεν είναι μόνο μια μάχη για την αυτοδιοίκηση αλλά και πολιτική μάχη αφού υπάρχουν και οι ευρωεκλογές, και ζήτησε τη γενική επιστράτευση των στελεχών, προτάσσοντας τον κίνδυνο της αστάθειας και της περιπέτειας.
 
Μπορεί η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα να μη φθάσει στα όρια που γνωρίσαμε παλαιότερα με συνθήματα για το «φως» και το «σκότος», αλλά η σύγκρουση των δυο είναι δεδομένη.
 
Και αυτό διότι κατά πολλούς αυτό θα είναι και το δίπολο των επόμενων βουλευτικών εκλογών: Σαμαράς ή Τσίπρας. Και άρα η παρούσα εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτήρα μονομαχίας, καθώς η εκστρατεία των τελευταίων δυο εβδομάδων για τις ευρωεκλογές θα φέρει την υπογραφή και τη... σφραγίδα τους.  Ειδικά όμως το Μέγαρο Μαξίμου αξιοποιεί και εντάσσει στο κέντρο της πολιτικής πρότασης του, τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι δημοσκοπήσεις παρέχουν αυτή την ασφάλεια.