«Το χρέος είναι βιώσιμο. Το λέει αυτός που μας δάνεισε, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη ΔΕΘ. Εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, ενώ άφησε αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

«Ούτε νέα μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο. Βγαίνουμε από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «κάποιοι στην πλάτη της δικής μας υπευθυνότητας έστησαν το χορό της δημαγωγίας, λέγοντας στις κοινωνικές ομάδες ότι δεν πρέπει να υποστούν περικοπές».

Κάποιοι, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησαν πριν από λίγους μήνες να μετατρέψουν αυτές τις εκλογές σε δήθεν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης ή υπέρ ή κατά του μνημονίου. Όμως μετά τα πήραν πίσω, δεν εκφράζονται καθαρά για το πώς ερμηνεύουν τις εκλογές. Θέλουν το βράδυ της 25ης Μαΐου να δημιουργηθεί μια αμφίσημη, αρνητική εικόνα και να διαπιστώσουμε ότι η χώρα έχει μπει ξανά στην περιπέτεια, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Τους λέμε ότι ατύχησαν, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, δεν τα χρειαζόμαστε. Αρχίζει η ανταπόδοση», ανέφερε, προσθέτοντας πως το κοινωνικό μέρισμα είναι ένα πρώτο δείγμα. Η επιστροφή μας στις αγορές είναι οριστική, με εξαιρετικούς όρους, και το χρέος μας είναι βιώσιμο, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Παίζουν κομματικά, από μικρομεγαλισμό. Έπαθαν το σοκ του μικρομεγαλισμού και της απότομης ανάπτυξης από ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε κόμμα που διεκδικεί την εξουσία», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο λαός θα αποφασίσει εάν θέλει το βράδυ των εκλογών να βγουν και να λένε ότι υπάρχει κρίση σταθερότητας ή να κάνουμε το τελευταίο βήμα, ένα «ντου» όλοι μαζί, ως έθνος και ως κοινωνία, για να απαλλαγούμε οριστικά από την κρίση και το Μνημόνιο», τόνισε παράλληλα.

Άσκησε κριτική στην πρόταση του Μανώλη Γλέζου για «αναγκαστικό δάνειο» από καταθέτες και σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τους καταθέτες να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Για την κυβέρνηση τόνισε πως ακόμα και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στηρίζεται σε μια εκλογική βάση του 42,5% που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, όμως ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών θα παίξει ρόλο και η εντύπωση που θα δημιουργηθεί διότι έχει σχέση με την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης. 

Καταφέρθηκε παράλληλα εναντίον προηγουμένων ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας:

«Έχουμε κάνει και εμείς λάθη στο παρελθόν, έχουμε πει ψέμματα, έχουμε δημαγωγήσει, έχουμε "πειράξει" νούμερα. Αλλά πήραμε το μάθημά μας με την κρίση».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών για τη δημοκρατική παράταξη και είπε χαρακτηριστικά:

«Η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Είναι παντού»,επικαλούμενος τα υψηλά ποσοστά και τις επιτυχίες συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ σε μαζικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το εθνικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για ο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, μετά την κρίση και το Μνημόνιο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση προγραμμάτων για τη μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, μέσα από την ανάπτυξη, την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας (τουρισμός κ.α.).