Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Με τη φράση «το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, σπάει τον ιδιότυπο αποκλεισμό της χώρας μας προς την Ανατολή», σχολίαζε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τις συναντήσεις στη Μόσχα του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αρχίζει τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Τρίτη. 

Επίσκεψη που ήταν προϊόν πολύμηνης προετοιμασίας, αφού έπρεπε να ξεπεραστούν εμπόδια που έχουν τις ρίζες του στο όχι και τόσο μακρινό 2009, και τις οποίες η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με την αποκλειστική πρόσδεσή της στον γερμανικό άξονα τις άφησαν να «πάνε βαθύτερα στο έδαφος». 

Βέβαια η πρωτοβουλία του ταξιδιού ανήκε στη Ρωσική πλευρά, και για αυτό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκπλαγεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης τουλάχιστον να «μετατεθεί η επίσκεψη» προσπαθώντας να εκθέσει με τον τρόπο αυτό τον Αλέξη Τσίπρα καθιστώντας τον «αναξιόπιστο συνομιλητή της Μόσχας», αφού μια ακύρωση του ταξιδιού θα τον καθιστούσε απολογούμενο και ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα μπορούσε να επενδύσει 20 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές στο σύνθημα «όπου πάει ο Τσίπρας συναντάει κλειστές πόρτες».

Τι σημαίνει το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσική πρωτεύουσα;

Συνεργάτες του προέδρου του κόμματος προβαίνουν σε μια σειρά εκτιμήσεων, οι οποίες υπερβαίνουν το κλισέ «ταξίδι ιστορικής σημασίας» και αποκτούν ξεχωριστή σημασία σε «ένα γεωπολιτικό παιχνίδι το οποίο αλλάζει ταχύτατα και στο οποίο αναζητούνται σταθερές, με ταυτόχρονη επανατοποθέτηση παλιών ζητημάτων υπό το φως των νέων εξελίξεων».

Πρώτο και μεγάλο ζήτημα εκείνο της ενέργειας. «Όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο της ενεργειακής πολιτικής τόσο η εξάρτηση γίνεται... αφόρητη»,επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, τα οποία επιμένουν ότι «το λάθος του Παπανδρέου  που το συνεχίζει ο  Σαμαράς πρέπει να τελειώσει» και «προεκτείνουν τη σκέψη τους επιμένοντας δεν μπορείς σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον να προσδένεσαι σε ένα και μοναδικό άρμα απλά για λόγους πολιτικής επιβίωσης». Ευθεία κριτική στην ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική με τον σαφή γερμανικό προσανατολισμό.

Δεύτερο και ενδεχομένως κρισιμότερο να αναβαθμιστούν οι σχέσεις με τη Ρωσία. Οι συναντήσεις με τον Α αναπληρωτή ΥΠΕΞ Β. Τίτοφ ( τις ίδιες ημέρες ο Σ. Λαβρόφ θα βρίσκεται στην Ελβετία), και την πρόεδρο του συμβουλίου της ομοσπονδίας της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Δούμα Α. Πούσκοφ και τον Α αντιπρόεδρο της Δούμας Ι. Μέλνικοφ, σηματοδοτεί μια κατ αρχήν εφόλης της ύλης συζήτηση για θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές. Ενεργειακό, λιμάνια - τραίνα, κυρίως όμως οι σχέσεις Ρωσίας -ΕΕ θα βρίσκονται στην ατζέντα των δύο πλευρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συζητήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη του συμβουλίου της Ευρώπης, εισέπραξαν την απόλυτη συγκατάθεσή τους η οποία εκφράστηκε με τη φράση «θέλουμε ανοικτούς διαύλους με τη Μόσχα, επενδύουμε σε αυτό το ταξίδι».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση συνεργάτη του Α. Τσίπρα  «δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο ψυχρό πόλεμο, οι νέες συνθήκες απαιτούν ωριμότητα και ψυχραιμία», εννοώντας επί της ουσίας ότι «ο ρόλος του ταξιδιού είναι να αποκαταστήσει κλίμα αξιοπιστίας ανάμεσα στις δύο χώρες το οποίο έχει διαταραχθεί».

Από την άλλη πλευρά δεν διαφεύγει της προσοχής τους ότι η Μόσχα επιδιώκει να βρει συμμάχους εντός της Ε.Ε. οι οποίοι θα ακολουθούν μια διαφορετική πολιτική απέναντι στην «Γερμανική Ευρώπη». Με δεδομένο το πρόσφατο «ναυάγιο» στις συζητήσεις Ομπάμα - Μέρκελ, η Ελλάδα σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή», αν συνυπολογισθεί και η «υποβάθμιση» της Τουρκίας.

Και στο ερώτημα αν «θα πραγματοποιηθεί έστω και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Β. Πούτιν» η απάντηση είναι αρκούντως διπλωματική «από το πρωτόκολλο δεν προβλέπεται, αλλά τέτοιες συναντήσεις δεν προαναγγέλλονται»... απλά γίνονται γνωστές.