"Μην περιμένετε μέσα σε λίγους μήνες να γίνουν όσα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια", δήλωσε σήμερα από την Λάρισα, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.

Επίσης ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλα τα σημαντικά νομοσχέδια που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή. Ενώ, μέχρι τότε, όπως ανέφερε, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι πληρωμές προς τους δικαιούχους από διάφορα προγράμματα.

Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ξεκίνησε από σήμερα, διήμερη επίσκεψη στη Λάρισα, προκειμένου αύριο να παραστεί στον επίσημο εορτασμό της 101ης επετείου του Κιλελέρ, μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ, με θέμα τις "προοπτικές ανάπτυξης του γεωργικού τομέα στη χώρα μας".

Αν και απέφυγε να μπει σε λεπτομερείς ανακοινώσεις, ενόψει της αυριανής ομιλίας του, ωστόσο ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινώσει τον τρόπο αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από τις βροχοπτώσεις, διευκρινίζοντας ότι θα αποζημιωθούν 30.000 παραγωγοί από το πακέτο των 25 εκ. ευρώ.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν συνδέεται η επιστροφή του ΦΠΑ με την φετινή δήλωση ΟΣΔΕ , ενώ τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια η εξισωτική αποζημίωση να καταβληθεί πριν το Πάσχα αρκεί οι Περιφέρειες να στείλουν εγκαίρως τις αιτήσεις. Ιδιαίτερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίζει η Κρήτη, όπου έχει τακτοποιηθεί μόλις το 30% των αιτήσεων.

Επίσης, ο κ. Σκανδαλίδης ενημέρωσε, ότι χθες υπεγράφη μεταξύ το Υπουργείου του και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια ανανέωσης γεωτρήσεων, μέσω της οποίας προβλέπεται μέχρι τα 100 χιλ. κυβικά νερού η ανανέωση να γίνεται μόνο με τεχνικό δελτίο.

Ακόμη, ο υπουργός επεσήμανε ότι μέσα στο 2011 θα τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητας αποζημιώσεων και πληρωμών.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής που βρίσκεται στην Λάρισα, ανακοίνωσε ότι κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Παιδείας θα μετατραπεί σε εκπαιδευτική βαθμίδα.

Ο υπουργός, υπογράμμισε επίσης ότι για την προώθηση των αγροτικών ζητημάτων είναι αναγκαία η στενή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των Δήμων και των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι οποίες , τόνισε, με το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς πραγματικά εκσυγχρονίζονται.

Στις τοποθετήσεις τους, οι άλλοι ομιλητές της ημερίδας, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που έχει η ελληνική γεωργία αλλά και στα χρονίζοντα προβλήματα της παραγωγής.

Το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκεφθεί πρότυπο οινοποιείο στα Βούναινα Λάρισας και ακολούθως θα παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής, στην Ελάτεια Λάρισας.

Αύριο ο κ. Σκανδαλίδης θα μετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης των 101 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών στο Κιλελέρ, και εν συνεχεία θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στην Λάρισα με θέμα: "Καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας".