current views are: 2

12 Μαΐου 2014
Δημοσίευση03:58

Η αγωνία του Άρη, η απέλπιδα μάχη Κουμουτσάκου, οι αντοχές Μιχαλολιάκου και η… Μακεδονία

Στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί εύλογη αγωνία. 

Δημοσίευση 03:58’
αρθρο-newpost

Στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί εύλογη αγωνία. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί εύλογη αγωνία. Οι υποψήφιοι της συγκυβέρνησης – έστω και υπό το μανδύα του ανεξάρτητου – μοιάζουν να έχουν τον πρώτο λόγο στις περισσότερες περιφέρειες αλλά και τις μεγάλες πόλεις, ωστόσο τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όσα καλά θα ήθελε η Ν.Δ. (σ.σ. και πιθανότατα θα μπορούσαν βάσει των δεδομένων). 

Η μεγάλη «τρύπα» για τους γαλάζιους είναι η Αττική, όπου ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος δίνει απέλπιδα μάχη για να περάσει στο δεύτερο γύρο, με τις δημοσκοπήσεις ωστόσο να τον αφήνουν, προς ώρας, στην τρίτη θέση. Ο Αντώνης Σαμαράς προγραμματίζεται να δώσει το «παρών» στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κ. Κουμουτσάκου, την Τετάρτη, σε μία προσπάθεια να αυξηθούν οι πιθανότητες διεκδίκησης του… θαύματος και, κυρίως, να βελτιωθεί η επίδοση του υποψήφιου Περιφερειάρχη, μέσω της κινητοποίησης των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος που, μέχρι στιγμή, μοιράζονται μεταξύ του επίσημου υποψηφίου και του Γ. Σγουρού. 

Στην Αθήνα, πάλι, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πραγματοποιεί απόψε την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση (κλειστό γήπεδο Sporting) και εκεί αναμένεται με ενδιαφέρον ποιοί βουλευτές θα εμφανιστούν. Ο Αντώνης Σαμαράς τους κάλεσε, την προηγούμενη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο., να στηρίξουν τις επιλογές του κόμματος, κάτι ωστόσο που δεν έχει γίνει με ένταση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει, άλλωστε, να αντιπαλέψει και την υποψηφιότητα Κακλαμάνη, ο οποίος διατηρεί ένα μονοψήφιο αλλά κρίσιμο ποσοστό. Η αγωνία στο επιτελείο Σπηλιωτόπουλου αλλά και σε αυτό της Νέας Δημοκρατίας έχει να κάνει με τις τάσεις που ενδέχεται να διαμορφωθούν στην τελική ευθεία προς την κάλπη. Ο προβληματισμός δεν αφορά μόνον στη σκληρή μάχη που δίνεται με τον Γ. Σακελλαρίδη (σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο κ. Σπηλιωτόπουλος προηγείται με μία και πλέον μονάδα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και στο ενδεχόμενο να υπάρχει υποκρυπτόμενη ψήφος υπέρ του Ηλία Κασιδιάρη και άρα να υπάρχει και τρίτος μνηστήρας για το Β’ γύρο (σ.σ. ο ένας μοιάζει ότι θα είναι ο νυν δήμαρχος Γ. Καμίνης). 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το «κάστρο» στην Αττική που δείχνει να αντέχει είναι αυτό του Πειραιά, όπου – παρά την ορμή της υποψηφιότητας Μώραλη – ο νυν Δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος διατηρεί σαφές προβάδισμα. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Μιχαλολιάκος θα περάσει, ως πρώτος, στο Β’ γύρο, με το αποτέλεσμα αυτού να είναι αμφίρροπο. 

Η γαλάζια βόρεια Ελλάδα 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης θα μπορούσε να διεκδικήσει το Δήμο Θεσσαλονίκης από τον Γιάννη Μπουτάρη. Άλλοι ότι και ο Σταύρος Καλαφάτης θα είχε ακόμα καλύτερη τύχη αν αποδεχόταν νωρίτερα την πρόταση και έπεφτε εγκαίρως στη μάχη. Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με όλα τα επιτελεία, η Θεσσαλονίκη θα εκλέξει ξανά Μπουτάρη, ο οποίος και είναι αυτός που προηγείται καθαρά και στον πρώτο γύρο. 

Ο Ιωαννίδης, εν τέλει, κατέληξε, με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, στην Περιφέρεια για να δώσει τη μάχη έναντι του, επίσης γαλάζιου, Απόστολου Τζιτζικώστα. Παρά το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν ανέβει οι Κ. Ζωντανός, Αλ. Κόκκαλης αλλά και ο Δημ. Βαρτζόπουλος ενώ έχουν επιστρατευτεί και οι νομαρχιακές οργανώσεις, η υποψηφιότητα του κ. Ιωαννίδη δεν… τραβάει ώστε να του εξασφαλίσει, όπως θα ήθελε, την πρωτιά στην αναμέτρηση της 18ης Μαΐου. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο, ούτως ή άλλως, εκρηκτικός, ακόμη και από τα χρόνια του στο μπάσκετ, «κόουτς» χάνει την ψυχραιμία του και ξεσπά στους κομματικούς. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πώς περιλαμβάνεται μεταξύ των λίγων στελεχών που έχουν ισχυρή και ενεργή κομματική στήριξη. Ο Αντώνης Σαμαράς ανεβαίνει την Πέμπτη στη Συμπρωτεύουσα, για ανοιχτή προεκλογική ομιλία στο χώρο της ΔΕΘ, που θα έχει και ως στόχο την ενίσχυση της δυναμικής των κ.κ. Καλαφάτη και Ιωαννίδη. 

Αξίζει να σημειωθεί πώς, παρά την πίεση στη Ν.Δ, πλην της Περιφέρειας Αττικής και, ενδεχομένως, της Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει υποψήφιο στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Κεντρική Μακεδονία. 


σχετικα αρθρα