Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Θα δράσει ή δεν θα δράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά της απειλής του αποπληθωρισμού, που ρίχνει βαριά «σκιά» στην προσπάθεια ανάκαμψης για την οικονομία της Ευρωζώνης; Αυτό το ερώτημα συνεχίζει να πλανάται στη νομισματική ένωση, με τα στοιχήματα να ανανεώνονται μετά τις νέες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι περί πιθανής δράσης τον Ιούνιο, όμως η Γερμανία φαίνεται πως έχει διαφορετική και σταθερή άποψη. 

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης δημιούργησε εκ νέου προσδοκίες στις αγορές την Πέμπτη, όταν ανακοίνωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο αισθάνεται άνετα με τη λήψη μέτρων την επόμενη φορά, αλλά θέλουμε να δούμε προηγουμένως τις προβλέψεις του επιτελείου της (σ.σ. ΕΚΤ) που θα γίνουν γνωστές στις αρχές Ιουνίου». 

Ο κ. Ντράγκι είχε κάνει παρόμοια προαναγγελία και για τον Απρίλιο, όμως μέτρα νομισματικής χαλάρωσης (στο πρότυπο της Fed) δεν πάρθηκαν και το βασικό επιτόκιο παραμένει στο -ιστορικά χαμηλό κατά τα άλλα- 0,25%. 

«Ξεκάθαρα η ΕΚΤ ανησυχεί για μια μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού αφού υπάρχει κίνδυνος (σ.σ. η τάση) να περάσει και στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις» δηλώνει στο newpost o αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Παγκόσμιας Μακροοικονομικής Ανάλυσης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Φίλιπ Χούφνερ. «Τα στοιχεία όπου τον αφορούν έχουν διαστρεβλωθεί τους τελευταίους μήνες από εποχιακούς παράγοντες, σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Έτσι είναι δύσκολο να αναλυθεί η τάση που υπάρχει και αυτός ίσως είναι ένας λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ κρατάει στάση αναμονής ως προς τη λήψη μέτρων. Οι νέες προβλέψεις του Ιουνίου για τον πληθωρισμό θα είναι μία κύρια βάση για τη διαμόρφωση της στάσης της ΕΚΤ» σημειώνει. 

Γερμανικό «μπλόκο» 

Πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για «αγορά» χρόνου από τον ιταλό τραπεζίτη, αφού πριν από τις νέες ανακοινώσεις θα έχουν πραγματοποιηθεί οι ευρωεκλογές. Ο Δημοσθένης Ταμπάκης, οικονομολόγος και διευθυντής οικονομικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει αντίθετη άποψη. «Όχι, δεν "αγόρασε", με την έννοια πως οι αγορές περίμεναν μείωση και/ή ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing), και απογοητεύτηκαν με την απόφαση να μείνει το επιτόκιο στο 0.25% (πχ το ευρώ υποχώρησε)» ανέφερε στο newpost

Πώς εξηγείται, όμως, αυτή η συνεχής στάση αναμονής της ΕΚΤ, την ώρα που ο χαμηλός πληθωρισμός απειλεί να κάνει δυσκολότερη την αποπληρωμή των χρεών από καταναλωτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, καθώς και να καταστήσει τους ευρωπαίους εξαγωγείς λιγότερο ανταγωνιστικούς στην παγκόσμια αγορά; Η απάντηση βρίσκεται εντός Γερμανίας, σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο. 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διά στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), μέσω του διοικητή της και μέλους του 24μελούς Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, δεν βλέπουν μεγάλο κίνδυνο από τη συνέχιση των αποπληθωριστικών τάσεων. Έχουν ταχθεί, εξάλλου, με σφοδρότητα κατά της νομισματικής χαλάρωσης, γεγονός για το οποίο έχουν επικριθεί επανειλημμένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ο κ. Ταμπάκης εκτίμησε ότι «και τον Ιούνιο το επιτόκιο της ΕΚΤ θα μείνει στο 0.25%» αφού «η μόνη ουσιαστική παρέμβαση για αποφυγή αποπληθωρισμού θα ήταν ποσοτική χαλάρωση κάποιας μορφής (αγορά ομολόγων της περιφέρειας ή αγορά securitized corporate ABS), και η Γερμανία προς το παρόν αντιδρά και στα δύο». 

Η ανεξαρτησία και η ανταλλαγή αιχμών με ΔΝΤ-ΟΟΣΑ 

Ο Μάριο Ντράγκι, πάντως, αναγκάστηκε μιλήσει για «ανεξαρτησία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας με «καρφιά» προς ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, που έκαναν συστάσεις για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας. 

«Τις λίγες τελευταίες ημέρες λάβαμε αρκετές συμβουλές από πολιτικά πρόσωπα και από Οργανισμούς για σχεδόν τα πάντα. Είμαστε ασφαλώς ευγνώμονες για αυτές τις συμβουλές. Αλλά γνωρίζετε ότι με βάση τη συνθήκη είμαστε ανεξάρτητοι. Επομένως οι άνθρωποι πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτές οι προτροπές μπορούν να θεωρηθούν ως απειλή στην ανεξαρτησία μας, αυτό θα προκαλούσε μακροχρόνια ζημιά στην αξιοπιστία μας» τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης. 

Φυσικά η «ανεξάρτητη» ΕΚΤ, θα είχε τελείως διαφορετική πολιτική εάν οι γερμανικές τράπεζες και το Βερολίνο επιθυμούσαν νομισματική χαλάρωση και αγορές ομολόγων...