Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Αφοσιωμένος στην ενασχόληση του με της μειονότητες ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χριστόπουλος, άφησε για λίγο τη μειονότητα της Θράκης (αφού κόστισε και στον ίδιο και στο κόμμα του, που του συνέστησε να κάνει λίγο κράττει) και ασχολείται με το θέμα της LGBT (Lesbian, gay, bisexual, and transgender) κοινότητας. Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στο περιοδικό «10% » αναφέρεται στα συμπεράσματά του από εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε και η οποία διοργανώθηκε από το Athens Pride και τη Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων με θέμα: «Εσύ θα ψηφίσεις για τα δικαιώματα σου;». 

Ο κ. Χριστόπουλος μέμφεται τη μνημονιακή και αντιμνημονιακή δεξιά ότι δε συζητά για τα δικαιώματα των LGBT ενώ υποστηρίζει ότι η αριστερά «είναι ο προνομιακός χώρος για την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων στην κατεύθυνση των αλλαγών αυτών».  

Στο άρθρο του παρουσιάζει τους 3 πυλώνες των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, όπως:   

«1. Στο πεδίο του αστικού δικαίου, ζητούμενη είναι μια νέα μορφή οικογενείας. Αυτονόητη είναι εδώ η υιοθέτηση ενός συμφώνου συμβίωσης που να αφορά όλους τους ανθρώπους -και όχι η τρύπα στο νερό που οδήγησε με αναμενόμενη μαθηματική ακρίβεια στην τελευταία καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Απαραίτητη, τέλος, είναι η ρύθμιση δικαιώματος πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δυνατότητα υιοθεσίας από αυτά. Είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ανθρώπου δεν τέμνεται πουθενά με τις αρετές του ως γονέα. Στο επιχείρημα ότι τα παιδιά ομοφυλόφιλων θα «στιγματιστούν» κοινωνικά, απαντώ ότι τα ίδια μου λέγανε πριν δεκαπέντε χρόνια για τα παιδιά μου που δεν βαπτίστηκαν. Το επιχείρημα, λοιπόν, δεν απαντά στο ερώτημα. Νομιμοποιεί και διαιωνίζει την κοινωνική προκατάληψη για τους ομοφυλόφιλους και τα ομόφυλα ζευγάρια. 

2. Στο πεδίο του ποινικού δικαίου, έχουμε διπλή δουλειά: την απαλλαγή του από αναχρονιστικές διατάξεις που εισάγουν απολύτως απαρχαιωμένες δυσμενείς διακρίσεις, όπως κατεξοχήν το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα που διαφοροποιεί το όριο ηλικίας για τις (αντρικές πάντα) ομοφυλόφιλες σχέσεις από το όριο ηλικίας που ισχύει για τις ετεροφυλόφιλες σχέσεις. Η δεύτερη δουλειά που έχουμε είναι να διασφαλίσουμε, όταν με το καλό έρθει ο αντιρατσιστικός νόμος που καταδικάζει την ρητορική του μίσους, να περιλαμβάνεται αμετάκλητα ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου, στις αιτίες διακρίσεων. 

3. Στο πεδίο του διοικητικού δικαίου, πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αλλαγής εγγραφής στα δημοτολόγια, χωρίς εγχείρηση αλλαγής φύλου, σε διεμφυλικά πρόσωπα με ταυτόχρονη μέριμνα για μια διοικητική διαδικασία που θα εξασφαλίζει τη δημόσια τάξη χωρίς να ευτελίζει την προσωπικότητα των ενδιαφερομένων, όπως σήμερα. Η ψυχολογική υποστήριξη και τεκμηρίωση εδώ είναι απολύτως αναγκαίες. Τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν φοβερά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή, καθώς αντιμετωπίζονται με προκατάληψη και παράνομη απόρριψη, αλλά και με αφόρητη βία (σωματική, λεκτική και ψυχολογική), μείζον τμήμα της οποίας ούτε καν καταγγέλλεται, καθώς οι άνθρωποι αδυνατούν ακόμη και στις αρχές να προσφύγουν υπό τον φόβο ότι θα αντιμετωπίσουν τα ίδια.» 

Αναλυτικά όλο το άρθρο ΕΔΩ