Πέντε χρόνια θα μπορούν να εξαγοράζουν στο μέλλον οι αξιωματικοί στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά τις τελευταίες ευνοϊκές εξελίξεις που δρομολόγησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα υπήρξε και η σχετική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την περασμένη Τετάρτη, του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων. 

Έως τώρα μπορούσαν να εξαγοράζουν πλασματικά χρόνια όσοι είχαν υπηρετήσει σε γεωγραφικές περιοχές από τη Στερεά Ελλάδα και πάνω καθώς και στο τμήμα της χώρας που ανήκει από τα Κύθηρα και κάτω. Δεν είχαν όλοι οι αξιωματικοί το δικαίωμα εξαγοράς των πέντε πλασματικών ετών.

Τα πράγματα γίνονταν ακόμα πιο δύσκολα καθώς με το νέο ασφαλιστικό νόμο του 2010 και όσοι είχαν εισαχθεί στις στρατιωτικές σχολές από το 1992 και μετά ορίζονταν ότι για να συνταξιοδοτηθούν θα έπρεπε να έχουν σαράντα έτη υπηρεσίας. Οι αλλαγές που ακολουθούν έχουν στόχο οι αξιωματικοί να παραμένουν στην υπηρεσία τους 35 πραγματικά έτη και μετά να κρεμούν το καπέλο τους. Στο πνεύμα αυτό αυξήθηκε και η παραμονή σε κάποιους βαθμούς πριν την προαγωγή. Αναμένεται να επεκταθεί και η λειτουργία της λεγόμενης «παράλληλης επετηρίδας»

Μετά από διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών και με υπηρεσιακούς φορείς, πάρθηκαν ορισμένες αποφάσεις για τη διασφάλιση ενός συνταξιοδοτικού πλαισίου για τους Στρατιωτικούς, που θα είναι βιώσιμο

Έτσι αποφασίστηκε:

  • Να παρέχεται η δυνατότητα στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού να αναγνωρίσει 5 πλασματικά χρόνια, για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση έτη υπηρεσίας (40 έτη εκ των οποίων 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και 5 πλασματικά).
  • Και να επανακαθοριστούν οι Μονάδες και Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες ο χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται στο διπλάσιο. Μ με τον τρόπο αυτό αναμορφώνεται το ισχύον καθεστώς, που δεν βασιζόταν σε επιχειρησιακά, αλλά μόνο σε γεωγραφικά κριτήρια.

Έτσι θα αποκατασταθεί η ισότητα με τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, που στο σύνολό τους είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν 5 έτη πλασματικής υπηρεσίας.

Αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις 28 Μαΐου, το σχέδιο νόμου θα υποβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών για ψήφιση, υλοποιώντας την πάγια δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Έως τώρα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει υπογραφεί και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζεται ότι με τις ρυθμίσεις που θα υπάρξουν για τους στρατιωτικούς στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γ.Κοκ.