Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Θερμής υποδοχής έτυχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη. Στο καλωσόρισμα της η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, στενή συνεργάτιδα του Πούτιν με ρόλο-«κλειδί» στα ενεργειακά, είπε χαριτολογώντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι αφού λόγω των κυρώσεων δεν μπορούμε να έρθουμε εμείς... ήρθατε εσείς. 
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, Τσίπρας και Ματβιένκο κατέληξαν πως υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες στις σχέσεις των δύο χωρών και συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση μιας πιο στενής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας σε όλα τα θέματα και με έμφαση στα ενεργειακά, την ανάπτυξη και τον τουρισμό
 
Για τον τελευταίο μάλιστα συμφώνησαν πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας. 
 
Η Βαλεντίνα Ματβιένκο επεσήμανε πως στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είδε έναν σύμμαχο της Ρωσίας στην Ελλάδα και επέμεινε και η ίδια στην ανάγκη σύσφιξης των διακρατικών σχέσεων. 
 
Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν ο διευθυντής του γραφείου του Νίκος Παππάς, ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής Κώστας Ήσυχος, ο επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης και η συντονίστρια της ΚΟ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Νάντια Βαλαβάνη.
 
Την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον α' αναπληρωτή ΥΠΕΞ Βλ.Τιτόφ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ και στον α' αντιπρόεδρο του Σώματος Ιβάν Μέλνικοφ.