Σχέδιο ελέγχου της ροής των συνταγογραφήσεων παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων. Ύπαρξη σημαντικών αλλαγών μετά από προτάσεις του ΠΙΣ.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ το υπουργείο θα έχει και την βοήθεια του ΠΙΣ προκειμένου να τελειοποιηθεί το σύστημα και να επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονόμηση χρημάτων.

Διευκρίνισε ότι ο οι οδηγίες για τον ορθό τρόπο συνταγογράφησης θα κατατεθούν στο υπουργείο από τον ΠΙΣ και θα ενσωματωθούν κατόπιν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης προσέθεσε ακόμη ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του ότι όσα διαγνωστικά κέντρα προχωρήσουν στο μέτρο της επίσχεσης θα ακυρωθούν οι συμβάσεις τους με το υπουργείο εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί εάν « δε μπορέσουμε να βρούμε λύση. Η πρώτη μας επιλογή πάντα είναι να βρίσκουμε πολιτισμένες και ανθρώπινες λύσεις. Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση απέδειξε ότι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σοβαροί επαγγελματίες αυτού του χώρου και θέλουμε να τους βοηθήσουμε αξιοπρεπώς να επιβιώσουν στο χώρο τον οποίο ζούμε. Δεν λέμε ότι όλοι είναι απατεώνες, δεν λέμε ότι όλοι είναι κλέφτες, προς Θεού. Λέμε ότι πρέπει να βρούμε έναν ανθρώπινο τρόπο συνεννόησης για το καλό των ασφαλισμένων μας πρωτίστως αλλά και το καλό των παρόχων».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του ΠΙΣ, υποστήριξε ότι «διαπιστώσαμε σημαντικά βήματα προόδου από τις προηγούμενες σκέψεις και αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση εμείς τονίσαμε στο υπουργείο ότι θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω όμως ότι ο προϋπολογισμός δεν αρκεί και το τονίζω αυτό, όχι προς στον υπουργό, ο οποίος θα καταβάλλει προσπάθειες. Το τονίζω προς τον υπουργό Οικονομικών και στην κυβέρνηση συνολικά, ότι πρέπει να διατεθούν χρήματα από άλλους πόρους, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού και προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Υγείας και πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Αντώνης Μπέζας, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υποστήριξε ότι τα οφειλόμενα προς τους παρόχους υγείας από το 2011 έως και σήμερα διαμορφώνονται περίπου σε 700 εκατ. ευρώ.