Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου Α. Γκιούλ που έγιναν κατά την επίσημη τελετή ένταξης του νέου μεταφορικού αεροσκάφους στην υπηρεσία των Ένοπλων Δυνάμεων της κόκκινης ημισελήνου.

«Η αγορά ενός νέου αεροσκάφους όπως το Atlas A400M θα μπορούσε να αλλάξει την έκβαση υπέρ μας ενός πολέμου, μιας σύγκρουσης της Τουρκίας με ένα άλλο κράτος» τόνισε ο Α. Γκιούλ κατά την παραλαβή του αεροσκάφος Atlas A400M, που έγινε στην κεντρική επαρχία της Τουρκίας, Καϊσερί. Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα μετέχει στην κοινοπραξία της Airbus, για τη συμπαραγωγή του.
Το μεταγωγικό αυτό αεροσκάφος μπορεί να προωθήσει μαζικά μεγάλες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και για τη μόνη χώρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο είναι η... Ελλάδα (!).

Στην τελετή και όχι τυχαία ήταν και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν που τόνισε στην ομιλία του ότι «ο τουρκικός στρατός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ και η αγορά του νέου αεροσκάφους δείχνει την σταθερή πολιτική της Άγκυρας να αυξήσει το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών της».

Ο Ερντογάν επανέλαβε, συγκεκαλυμμένα, το στόχο του που δεν είναι άλλος από το να καταστεί η Τουρκία υπερδύναμη της ευρύτερης περιοχής.