Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές και οριακή πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές κατέγραψε δημοσκόπηση της GPO για την εκπομπή του Mega «Ανατροπή», στην οποία εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και οι πολίτες να επιθυμούν πάση θυσία παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να προβλέπουν νέο μνημόνιο.

Για τις εθνικές εκλογές, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 24,5% έναντι 23,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,2%, το «Ποτάμι» 7%, η Χρυσή Αυγή 6,9%. Η Ελιά φτάνει το 5,9%, ενώ 4% συγκεντρώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και 2,8% η ΔΗΜΑΡ.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά με 21,5% έναντι 21% της ΝΔ. Ακολουθεί το «Ποτάμι» με 8,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, η Ελιά με 6%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φτάνουν στο 3,7% έναντι 3% της ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα του προηγούμενου μήνα η ΝΔ είχε μικρότερη διαφορά στις βουλευτικές εκλογές (0,9%) την οποία αύξησε, ενώ μειώθηκε το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ (από 0,7% στο 0,5). Και οι δύο, πάντως, ανέβασαν κατά πολύ τα ποσοστά τους στο κομμάτι των εθνικών εκλογών. 

Σημαντική πτώση σημείωσε το ποσοστό του «Ποταμιού» στις βουλευτικές εκλογές (κατά 1,5%), ενώ ανεβασμένο είναι το ΚΚΕ και στις δύο προθέσεις ψήφου (0,4% και 0,3%), όπως «Ελιά» και η Χρυσή Αυγή στις ευρω-κάλπες (0,5%).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 44,6% έναντι 29%, αντίστοιχα. Στις θετικές απόψεις των ερωτηθέντων για τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός προηγείται με 41,2%, ακολουθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης με 37,9%, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης συγκεντρώνει 37,5% και ο Αλέξης Τσίπρας 36,9%.

Ευρωεκλογές και εξελίξεις

Το 51,8% που θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές θέλει να συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα, το 38,7% θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση, ενώ το 9,5% δεν απαντά. Το 38,3% των πολιτών συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές να μετατραπούν σε δημοψήφισμα και το 60,4% διαφωνεί. 
Στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει σε εκλογές εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στις ευρωεκλογές το 40,1% απαντά καταφατικά και το 56,3% αρνητικά.

Σημειώνεται ότι το 42,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση εάν η Ελιά αποδοκιμαστεί στις εκλογές, ενώ το 51,2% θεωρεί πως θα πρέπει να αποχωρήσει.

Θέσεις για την οικονομία - Δυσπιστία για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Το 22,6% συμφωνεί με τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία, το 18,6% με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το 25,7% με κανενός κόμματος.

Το 36,1% κρίνει θετικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το 63,1% αρνητικά. Το 32,7% συμφωνεί με την άποψη κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων πως αποδίδει καρπούς η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, ενώ διαφωνεί το 66,3%. Με την κυβερνητική και ευρωπαϊκή άποψη ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση συμφωνεί το 31,5%, διαφωνεί το 67,5% και δεν απαντά το 1%.

Για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ θετική γνώμη έχει το 29,3% των ερωτηθέντων και αρνητική το 69,4%, την ώρα που το 71,7% δεν θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

Νέο μνημόνιο και «πάση θυσία στο ευρώ»

Για το εάν η χώρα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ, το 69,4% απαντά «ναι», ενώ το 28,2% «όχι». 

Σε ερώτηση για το εάν χρειάζεται η Ελλάδα νέο μνημόνιο, το 93% απαντά «όχι» και το 5,5% «ναι», ενώ σε ερώτηση για το εάν «πιστεύετε ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο» το 67% απαντά καταφατικά, ενώ αρνητικά απαντά το 30,3%.

Απαισιόδοξοι οι πολίτες για τα οικονομικά

Στην ερώτηση για το «ποια θα είναι η εξέλιξη της ζωής τους τα επόμενα δύο με τρία χρόνια» το 51,4% εκτιμά ότι θα χειροτερέψει, το 24% ότι θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, ενώ το 22,3% προβλέπει ότι θα βελτιωθεί.

Για την ελληνική οικονομία στα επόμενα 2-3 χρόνια, το 49,8% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει, ότι θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα το 20,9%, ενώ το 27% απαντά πώς θα βελτιωθεί.