Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Με την φράση «τα σπίτια μας καίγονται και εσείς τραγουδάτε» ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον της δικομματικής κυβέρνησης για τα όσα υπόσχεται  ενώ απαντώντας στον πρωθυπουργό για το σύνθημα Νέα Ελλάδα είπε « Η Νέα Ελλάδα δεν υπακούει στους υπαλλήλους της Μέρκελ και της Τρόικας. Πιστεύει στις αξίες της. Στηρίζεται στους ανθρώπους της. Έχει τη δημοκρατία σημαία της». 

Ταυτόχρονα απάντησε και στο δίλημμα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος   ότι εάν δεν στηριχτεί στις ευρωεκλογές η ΕΛΙΑ η χώρα θα μπει σε περιπέτειες λέγοντας   

«Η χώρα έχει μπει στη μεγαλύτερη περιπέτεια μετά τη μεταπολίτευση και ο κύριος Βενιζέλος, συνένοχος σ' αυτό, απειλεί τώρα με περιπέτειες. Τα κόλπα με την «Ελιά», μας θυμίζουν τις χρεοκοπημένες ΠΑΕ. Ποια κυβερνητική σταθερότητα; Από τη λαϊκή οργή θέλουν να την κοπανήσουν.  Και ταυτόχρονα να μην πληρώσουν τα τεράστια χρέη του ΠΑΣΟΚ. Κοπανατζήδες και μπαταχτσήδες δηλαδή, που ακόμα πιστεύουν ότι μπορούν να εκβιάζουν το λαό που ρήμαξαν.» 

Μέσα από δυο συνεντεύξεις που έδωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα  ο Αλέξης Τσίπρας  έδωσε το στίγμα της Ελλάδας που ονειρεύεται αλλά και της επόμενης μέρας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ  κυβερνήσει την χώρα λέγοντας ότι «Σήμερα είμαστε έτοιμοι, όσο ποτέ άλλοτε, ν’ αλλάξουμε τη μοίρα του λαού και του τόπου. Να βγούμε από την παγίδα της μόνιμης λιτότητας, που μας έχει στήσει ο κ. Σαμαράς, με το βοηθό του, τον κύριο Βενιζέλο. Στην κάλπη των Ευρωεκλογών, στις 25 Μαΐου, ο ελληνικός λαός ψηφίζει για τη λιτότητα και τη μνημονιακή πολιτική. Ψηφίζει για τις συντάξεις που η συγκυβέρνηση θα περικόψει, για μία ακόμα φορά, τον Ιούλιο. Ψηφίζει για τις απολύσεις που έρχονται και για τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσει η συγκυβέρνηση από το φθινόπωρο. Γι’ αυτό εμείς επισημαίνουμε: Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για τη ζωή μας.»

Αναφερόμενος στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο τόνισε ότι «για την προσωπική, πολιτική σωτηρία τους, δημιούργησαν  με την ανοχή των δανειστών, -και διανέμοντας, όπως το διανέμουν,- ένα λογιστικό, τεχνητό και προεκλογικό πρωτογενές πλεόνασμα που μετά τις εκλογές θα πάρουν πίσω στο πολλαπλάσιο».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε  το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ρόλο που παίζει η διαπλοκή στην  χώρα μας  « Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, μόνο με τη διαρκή και ενεργή συμμετοχή του λαού στην πολιτική διαδικασία. Ο ίδιος ο λαός θα αποφασίζει για τις κρίσιμες αποφάσεις που τον αφορούν. Το αν συγκρουόμαστε με την εγχώρια διαπλοκή και τα συμφέροντα τα οποία στηρίζει, το βιώνουμε, όλες και όλοι, καθημερινά. Είμαστε στο στόχαστρο της οικονομικής ολιγαρχίας, η οποία, αφού έριξε την Ελλάδα στον γκρεμό, συνεχίζει το πάρτι της σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Γιατί με τις συγκυβερνήσεις των συμφερόντων της, τα μεσαία και τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα πληρώνουν το δικό της λογαριασμό. Άλλωστε, αν είχαμε καταθέσει τα διαπιστευτήριά μας στη διαπλοκή και τους δανειστές θα ήμασταν κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2012.» 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  αναφέρθηκε και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς λέγοντας ότι όλες αυτές οι προσπάθειες εντάσσονται στο παλιό το οποίο αρνείται να αντιληφθεί ότι τα πράγματα άλλαξαν. 

«Πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου του παλιού πολιτικού κόσμου που φεύγει, σε κενό κοινωνίας είπε. Αποδεικνύουν ότι ζουν σ’ ένα δικό τους, γυάλινο κόσμο. Ανακυκλώνουν φθαρμένα υλικά, φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας ανθρώπους, ποτάμια και ρυάκια. Αγνοούν τις κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές που επέφερε η κρίση. Τις νέες διαιρετικές τομές που επέβαλε. Ότι η διαχωριστική γραμμή των μνημονιακών πολιτικών είναι κυρίαρχη. Ότι η λιτότητα προσδιορίζει το πολιτικό πρόσημο κάθε νεόκοπου αμφισβητία και σωτήρα. Και ότι δεν ξεφεύγεις, αερολογώντας. Σφυρίζοντας αδιάφορα. Καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό επειδή λέμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα νοικοκυριό χωρίς φαγητό... Δεν σας κάνει εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι ανακυκλωμένοι και οι επίστρατοι της μιας μέρας περνούν τον καιρό τους με επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ; Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει τόσα χρόνια. Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την κρίση. Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδόμησε το πελατειακό κράτος και επωφελήθηκε από αυτό.