Στα πρώτα χρόνια της κρίσης αναφέρθηκε η Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας στην «Αίγλη» του Ζαππείου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, Κώστα Πουπάκη, «Μια σχέση ζωής με την κοινωνία».

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκου η περίοδος εκείνη ήταν «φοβερή» για τους έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι καλούνταν κάθε φορά να απολογούνται για την Ελλάδα. 

Η κ. Γιαννάκου εξήγησε ότι το κλίμα σήμερα έχει αλλάξει, όμως εκείνη την περίοδο σε κάθε συζήτηση, ή συνεδρίαση επιτροπών, και ανεξάρτητα με το θέμα της συζήτησης, οι Έλληνες ευρωβουλευτές καλούνταν από τους συναδέλφους τους να «απολογηθούν» για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ το κλίμα επιβάρυνε η αίσθηση που επικρατούσε, «ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους».

Στις μάχες που δόθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Έλληνες ευρωβουλευτές και μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, για την προστασία των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών εισοδημάτων της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο Κώστας Πουπάκης, που πρόσθεσε, ότι «δε νοείται ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή» αλλά και «οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες». «Έχουμε ευθύνες για την κρίση», τόνισε, «όμως και στην Ευρώπη πρέπει να αντιληφθούν», ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους και όχι με αριθμούς». 

Τη νοσταλγία του για την εποχή που συνυπήρξαν, ως πολιτικοί αντίπαλοι, με τον συγγραφέα στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ εξέφρασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος. 

«Ήταν η καλύτερη περίοδος» είπε, ενώ αναφέρθηκε στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2008, την τελευταία που όριζε τον κατώτερο μισθό και μάλιστα με αυξήσεις, «μεγαλύτερες» όπως είπε, «από τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας αλλά αναγκαίες για την προστασία των ασθενέστερων» . 

Στα χρόνια δημοσιονομικά και δημογραφικά προβλήματα της Ευρώπης που προέρχονται από την γήρανση του πληθυσμού και την μείωση του όγκου της παραγωγής στο διεθνή καταμερισμό, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Νίκος Σαλαβράκος, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα και στις συνέπειες της ανεργία, κυρίως των νέων. 

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.