Τις δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα δείχνουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ως την πιθανότερη ημερομηνία για ένα πιθανό ανασχηματισμό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαπιστώσει ότι η «επικοινωνιακή καταιγίδα» για να καταγραφεί σαν επιτυχία η απόφαση των Βρυξελλών για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, δεν έφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε η κυβέρνηση.

Αντιθέτως η αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων ύψους από 1,7 ως 3 δισ. -λόγω καθυστέρησης των εσόδων και αστοχιών του οικονομικού επιτελείου- δημιουργεί κλίμα εμφυλίου πολέμου στο ΠΑΣΟΚ με δεκάδες βουλευτές να διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίζουν άκριτα αναποτελεσματικά μέτρα.

Οι διαφωνίες των βουλευτών εν πολλοίς προέρχονται και από το γεγονός ότι δέχονται έντονες διαμαρτυρίες από τους ψηφοφόρους τους, τους οποίος θα πρέπει να «αντιμετωπίσουν» και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα.

Στο επίκεντρο των επικρίσεων, βρίσκεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος δέχεται πλέον πυρά κατά βούληση ενώ προετοιμάζεται να παρουσιάσει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα στα μέσα του μηνός.

Η απροθυμία των βουλευτών να συναινέσουν σε νέα μέτρα, έχει χτυπήσει καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού κινούνται ήδη πυροσβεστικά ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ωστόσο οι βουλευτές ανθίστανται βάλλοντας κατά του οικονομικού επιτελείου και του Γ. Παπακωνσταντίνου προσωπικά, ενώ από την κριτική δεν εξαιρούνται πλέον και προσωπικές επιλογές του Γ. Παπανδρέου όπως ο Παύλος Γερουλάνος.

«Η κατάσταση θυμίζει φθινόπωρο του 2003, όταν όλοι έβαλλαν εναντίον όλων και κάποιους μήνες αργότερα χάθηκαν οι εκλογές με μεγάλη διαφορά», λέει ανώτερο και έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, αν και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, αποκλείεται από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου.