Με μία ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Zοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Δημήτρης Δρούτσας, ζητά εξηγήσεις για τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Financial Times σχετικά με το ρόλο που έπαιξε ο ισχυρός άνδρας της Κομισιόν στις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν την απόφαση το πρώην πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

«Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί αυτοί, τους οποίους προς το παρόν δεν έχετε διαψεύσει, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται εξαιρετικά σοβαρό θέμα θεσμικής και ηθικής τάξης, καθώς παρουσιάζεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα ενός Κράτους Μέλους, να «συνωμοτεί», πίσω από την πλάτη δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ανατρέψει μία νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας της» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνοντας πως όλοι διαφημίζουν ότι για πρώτη φορά η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκλεγεί απευθείας από τους πολίτες και ο νέος Πρόεδρος της θα διαθέτει ενισχυμένη δημοκρατική νομιμοποίηση, τονίζει πως είναι καθήκον του κ.Μπαρόζο να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού του οποίου προΐσταται, αλλά και να εξηγήσει τον ρόλο που έπαιξε στις Κάννες.

«Είναι λοιπόν καθήκον σας να διαφυλάξετε το κύρος του θεσμού στην κορυφή του οποίου σας ανέδειξαν τα τελευταία δέκα χρόνια οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξηγήσετε στους πολίτες ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος και η ανάμιξή σας στα συγκεκριμένα γεγονότα. Σας θυμίζω ότι στις δημόσιες δηλώσεις σας τότε είχατε αναγνωρίσει “το δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίζει για το δικό της μέλλον”. Σήμερα πληροφορούμαστε μια διαφορετική στάση και συμπεριφορά σας, η οποία δεν τιμά ούτε τον θεσμό που υπηρετείτε ούτε την Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της και όπως θέλουμε να την προβάλλουμε στους πολίτες της», αναφέρει χαρακτηριστικά.