Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Το σχεδιασμό του για την πρωτογενή παραγωγή της Ελλάδας παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφτηκε Μυτιλήνη και ανάμεσα στις εξαγγελίες που έδωσε είναι και το αφορολόγητο πετρέλαιο για τον αγροτικό κόσμο της χώρας. 

«Ήδη προχωρούμε στο σχεδιασμό και σε όλες τις προετοιμασίες, ώστε  -όχι από φέτος, δεν γίνεται φέτος- αλλά από την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει η κάρτα πετρελαίου των αγροτών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με τους αγρότες της Μυτιλήνης στο βιομηχανικό χώρο ενός ελαιοτριβείου.

«Είναι μια παλιά μου δέσμευση, η οποία χρειάστηκε χρόνο για να υλοποιηθεί. Τώρα βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία και ο κάθε αγρότης θα έχει καταγεγραμμένα τα αγροτικά του μηχανήματα και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες. Και θα παίρνει αυτόματα το αφορολόγητο πετρέλαιο, για τους παραγωγικούς σκοπούς για τους οποίους έχει τα μηχανήματα αυτά. Ό,τι δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες  στη χώρα μας και ότι αντίθετα έγινε στις άλλες χώρες, πρέπει να γίνει τώρα και σε εμάς. Και εγώ είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι την απόσταση που χάσαμε, πρέπει να την καλύψουμε πλέον τρέχοντας! Κι αν μείναμε απελπιστικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, έχω την αισιοδοξία ότι σε λίγο δεν θα υστερούμε από κανέναν. Γιατί μπορούμε και γιατί έχουμε την καλύτερη γη για τα προϊόντα μας» συνέχισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμά του για τον πρωτογενή παραγωγή. 

Το πρόγραμμα για την πρωτογενή παραγωγή

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς θα μειωθεί το κόστος του παραγωγού μέσω της μείωσης, του εργασιακού, του ασφαλιστικού, του κόστους ενέργειας και της διαχείρισης του νερού.

Ο πρωθυπουργός όμως υποσχέθηκε και πιο άμεσες ενισχύσεις που σχετίζονται με το κόστος εργασίας.

-Μειώνεται πολύ κάτω από το μισό, το κόστος της βίζας που πληρώνουν στα ελληνικά προξενεία του εξωτερικού.

-Μειώνεται πολύ η ασφάλισή τους. Στην αρχή στα δύο τρίτα και λίγο αργότερα κάτω από το μισό. Δηλαδή τελικά θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη

-Και τέλος, δημιουργείται μια ευελιξία, ώστε να καταβάλλονται εισφορές για τα πραγματικά μεροκάματά τους.

Πέρα από το πρόγραμμα που παρουσίασε για την πρωτογενή παραγωγή ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας. 

«Το νερό μπήκε στο αυλάκι, αλλά έχουμε δουλειά πολλή. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Και δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο. Μπήκαμε στη φάση που έχει “μόνο προς τα πάνω” πια. Όχι άλλο “κάτω”…», είπε χαρακτηριστικά και εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ δίχως να τον κατονομάσει: 

«Κάποιοι αυτό δεν το θέλουν. Κάποιοι επιθυμούν να ξαναμπούμε στην κρίση. Έπεσαν έξω σε ό,τι έλεγαν ως τώρα. Και θα πέσουν έξω ξανά. Είναι οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού! Του χθες που τελείωσε... Είναι όσοι εκπροσωπούν το τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε».

«Απαιτείται συνολική ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την έδρα της Frontex στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Συνομίλησε με τους Έλληνες άντρες του Λιμενικού Σώματος και τους Ρουμάνους συνάδελφους τους που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δύναμη, ενώ ενημερώθηκε από τους τεχνικούς της βάσης που χειρίζονται τα ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης και διάσωσης άλλα και από τους διερμηνείς που εργάζονται εκεί.

Ο κ. Σαμαράς, που ανέβηκε και στην ακταιωρό του Λ.Σ., ευχαρίστησε έναν-έναν τους άντρες της Frontex και αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που επιτελούν, σώζοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, μόνο φέτος, 4.000 ψυχές.

«Απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα παρακολουθήσει και το ζήτημα της παράνομης λαθρομετανάστευσης. Αλλά ταυτόχρονα και του επαναπατρισμού αλλά και της διακίνησης αυτών των φτωχών ανθρώπων, που τους φέρνουν από παντού, όλα αυτά τα παράνομα κυκλώματα. Και βεβαίως, η τιμωρία τους πάνω από όλα.  Γιατί μέχρι στιγμής, η Ευρώπη δεν έχει σκύψει το κεφάλι και να βρει πως θα μπορέσει να τιμωρηθούν αυτοί, οι πραγματικά ένοχοι.  Γιατί οι άλλοι είναι αθώοι, φτωχοί άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν κάπου στον ήλιο τη δικιά τους μοίρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται πως ο κ. Σαμαράς είχε και μια ευχάριστη έκπληξη καθ οδόν για το ελαιοτριβείο όπου θα μιλούσε. Σε μια στροφή στο χωριό Πάμφυλα τα παιδιά και οι κάτοικοι της γειτονιάς περίμεναν τον πρωθυπουργό, ο οποίος μόλις τους είδε σταμάτησε εκτός προγράμματος την πομπή και κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να τους χαιρετήσει και να μιλήσει μαζί τους.