Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Κινούμενη άμμος είναι το εκλογικό σώμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων, ενώ τρομάζει το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων και της «αδιευκρίνιστης ψήφου» ελάχιστα 24ωρα προ των εκλογών. Επίσης απρόβλεπτος παράγοντας είναι τα αυξημένα ποσοστά πρόθεσης ψήφου υπέρ των λεγόμενων «μικρών κομμάτων», αλλά και η διάθεση τιμωρίας των πολιτών. 

Το σύνολο των έως σήμερα αναδειχθέντων δημοσκοπήσεων μας επιτρέπει, αν όχι να προβλέψουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον να διερευνήσουμε ή απλώς να καταγράψουμε τους σημαντικότερους παράγοντες που θα συντελέσουν στη διαμόρφωσή του. 

Όσοι έχουν εξοικειωθεί με τις προεκλογικές έρευνες κοινής γνώμης θα πρέπει να το αντιλήφθηκαν με την πρώτη ματιά: η εκλογική συμπεριφορά, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θυμίζει φοιτητικές εκλογές

Θυμίζει αυτή τη «χαλαρή» (όπως έχει ονομαστεί...) ψήφο όπου οι συσπειρώσεις των μεγάλων φοιτητικών παρατάξεων λειτουργούν υποτονικά, όπου τα μικρά κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα, όπου οι αναποφάσιστοι διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ως την τελευταία στιγμή, όπου ένα σημαντικό μέρος της ψήφου διαχέεται σε λευκό, σε άκυρο, σε αποχή, ακόμη και σε άλλα, μικρότερα κόμματα. 

Για πρώτη φορά ίσως από τη μεταπολίτευση το ποσοστό της αποχής μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό: αν όχι για το προβάδισμα μεταξύ των δύο «μεγάλων», τουλάχιστον για τα ποσοστά των μικρών και τη δυνατότητά τους να υπερβούν το όριο για την εκλογή ευρωβουλευτή. Και αυτό στο μέτρο που η αποχή προέλθει κυρίως από τις τάξεις των (πρώην) ψηφοφόρων του«δικομματισμού». 

Οι τελευταίες μετρήσεις μας δίνουν υψηλά ποσοστά της «αδιευκρίνιστης ψήφου» που όμως την ημέρα των εκλογών δεν θα υπάρξει. Το ερώτημα δεν είναι αν θα αποφασίσουν όλοι αυτοί να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους αλλά τι θα αποφασίσουν. 

Ποιος ωφελείται; Η ΝΔ λένε στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από το ΣΥΡΙΖΑ για τους εξής λόγους: 

Α) η μεγαλύτερη μερίδα αυτών των «αδιευκρίνιστων» ψηφοφόρων είναι πρώην ψηφοφόροι της. Και ως τώρα οι εκλογές μας έχουν αποδείξει ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι έχουν την τάση να επιστρέφουν κατά πλειοψηφία στο κόμμα από όπου προέρχονται. 

Β) Δεύτερον, η δημοτικότητα και η προσωπικότητα του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην επιλογή των ψηφοφόρων. 

Γ) Η ΝΔ υπερτερεί σαφώς του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον χειρισμό των προβλημάτων που θεωρεί σημαντικά η κοινή γνώμη. Σε αυτό συμφωνούν όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις. 

Στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις οι μάχες κρίθηκαν πάντα στο κέντρο και η ΝΔ έχει κερδίσει από αυτό. Μόνο που πλέον το παιχνίδι είναι στα χέρια της και πρέπει να στρίψει δεξιά το τιμόνι, όπως λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ.