Αποκαλύψεις για τις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονταν το 2012 για την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη περολαμβάνει το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ «Stress Test» που μόλις κυκλοφόρησε στην Αμερική. 

Στο βιβλίο του ο κ. Γκάιτνερ κάνει ειδική αναφορά σε μία συζήτηση που είχε για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα τέλη Ιουλίου του 2012, στο νησί Σιλτ. 

Όπως σημειώνει, ο κ. Σόιμπλε του είπε ότι υπήρχαν πολλοί Ευρωπαίοι που θεωρούσαν ότι η «εκδίωξη» των Ελλήνων από την Ευρωζώνη ήταν μία δυνατή και επιθυμητή στρατηγική.  

Η ιδέα, προσθέτει, που είχε στο μυαλό του ο Γερμανός υπουργός ήταν ότι με την Ελλάδα εκδιωγμένη από την Ευρωζώνη η Ευρώπη θα γινόταν ισχυρότερη και θα «δημιουργούσε ένα τείχος προστασίας» έναντι των μελών της που είχαν προβλήματα. 

«Βρήκα τρομακτική αυτήν τη στρατηγική» γράφει ο κ. Γκάιτνερ, προσθέτοντας ότι μόλις επέστρεψε στην Ουάσιγκτον πήγε κατευθείαν στον Πρόεδρο Ομπάμα και του εξέφρασε τη βαθειά ανησυχία του για τις πιθανές συνέπειες μίας τέτοιας ενέργειας. 

Ο Τιμ. Γκάιτνερ αναφέρει ότι έκανε μία στάση στη Φρανκφούρτη (πριν την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον) για να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον καθησύχασε ότι δεν θα συνέβαινε αυτό. 

Στο βιβλίο, ο πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ακόμη ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν «επίσης βαθιά ανήσυχος». 

Η πρώτη φορά που αντελήφθη την έκταση της ελληνικής κρίσης, σημειώνει ο Γκάιτνερ, ήταν τον Φεβρουάριο του 2010, σε μία σύνοδο της G 7 που έλαβε χώρα στον Καναδά. Σημειώνει ότι τότε συνειδητοποίησε πως το κόστος διάσωσης της Ελλάδας ήταν το ίδιο μεγάλο με το κόστος που θα έπρεπε να καταβληθεί από τις ΗΠΑ, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers. 

«Ο ξαφνικός πανικός στην Ευρώπη και τις αγορές ήταν σοκαριστικός» αναφέρει, προσθέτοντας ότι η συζήτηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο ήταν οτιδήποτε άλλο παρά καθησυχαστική. 

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παραπονούνταν εκείνη την περίοδο, ωστόσο ο κ. Γκάιτνερ τους είπε ότι έπρεπε να καθησυχάσουν τις αγορές ότι δεν θα επέτρεπαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή την κατάρρευση του συνολικού τραπεζικού συστήματος.

Οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί στο να δεχθούν συμβουλές στο πώς θα αντιμετωπίσουν τους «παράτολμους Έλληνες» από τους «παράτολμους Αμερικανούς» γράφει ο Τίμοθι Γκάιτνερ.