Ότι ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος - ο επονομαζόμενος και Γκάλμπρεϊθ-  έστειλε επιστολή στον Γ. Παπανδρέου λίγο πριν παραιτηθεί από την θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών είναι λίγο ως πολύ γνωστό. Ωστόσο το ακριβές περιεχόμενο της πολύ ενδιαφέρουσας  αυτής  επιστολής-όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος- δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Αυτό που εμείς καταφέραμε να μάθουμε είναι ότι ο κ. Γεωργακόπουλος αρχίζει το κείμενο του αναλύοντας την δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα-αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το γνωρίζει αυτό ο κ. Παπανδρέου- σημειώνοντας παράλληλα οτι η πολιτική η οποία ασκείται από τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι αδιέξοδη και καταστροφική. Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Γεωργακόπουλος εξηγεί στον Πρωθυπουργό κάποιες από τις λύσεις ο ποίος είχε προτείνει αλλά ποτέ δεν την έλαβε υπόψη του ο “Τσάρος”. Μέχρι εδώ καλά και λογικά. Η συνέχεια όμως είναι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κ. Γεωργακόπουλος διανθίζει το πόνημά του με αρκετά σοβαρές αποκαλύψεις, παρουσιάζοντας το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε της παραίτησης του. Λέει, λοιπόν, οτι ο Παπακωνσταντίνου είχε μυστική συνάντηση με τον Καπελέρη στην Μονεμβασία όπου και δρομολογήθηκε ή καλύτερα αποφασίσθηκε η...αποπομπή του. Εν πολλοίς ο κ. Γεωργακόπουλος επισημαίνει οτι ουσιαστικά τον “έφαγαν” και τον ανάγκασαν σε παραίτηση γιατί εκτός των άλλων είχε και ουσιαστικές διαφωνίες για την στελέχωση του Υπουργείου. Ο κ. Γεωργακόπουλος υποστηρίζει “δεν είναι δυνατόν τις πέντε βασικές θέσεις από τις οποίες εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού στο Υπουργείο να τις έχουν  πάρει πέντε συνδικαλιστές”.

Οι βολές και οι ενστάσεις για τον Παπακωνσταντίνου αφήνουν ανοιχτά πολλά ζητήματα και όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές ο κ. Παπανδρέου έφερε και πάλι προς συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες τις καταγγελίες του κ. Γεωργακόπουλου αφού υπάρχουν και αναφορές για την αδυναμία είσπραξης των οφειλομένων...