Breaking News

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

current views are: 2

14 Μαΐου 2014
Δημοσίευση11:10

Μόνο 11 από τα 21 Καναντέρ μπορούν να απογειωθούν!

Δυσάρεστα είναι τα νέα για τον εναέριο πυροσβεστικό στόλο που διαθέτει η χώρα μας και θα κληθεί με αυτό να αντιμετωπίσει το καλοκαίρι τις πυρκαγιές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Δημοσίευση 11:10’
αρθρο-newpost

Δυσάρεστα είναι τα νέα για τον εναέριο πυροσβεστικό στόλο που διαθέτει η χώρα μας και θα κληθεί με αυτό να αντιμετωπίσει το καλοκαίρι τις πυρκαγιές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Δυσάρεστα είναι τα νέα για τον εναέριο πυροσβεστικό στόλο που διαθέτει η χώρα μας και θα κληθεί με αυτό να αντιμετωπίσει το καλοκαίρι τις πυρκαγιές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Τα αεροσκάφη είναι πολύ παλιά ,γερασμένα , σαράντα ετών σχεδόν και βγάζουν τακτικά βλάβες. Από τα 13 Καναντερ τύπου CL 215 μόλις τα έξι είναι σε κατάσταση να πάρουν μέρος σε αεροπυρόσβεση. Η κατάσταση δεν είναι και πολύ καλύτερη στα σχετικά «νεότερα» αεροσκάφη CL-415. Από τα οκτώ Καναντέρ αυτού του τύπου μόνο τα πέντε είναι σε κατάσταση να επιχειρήσουν.

Δεκαετίες ολόκληρες τώρα έχουν καταπονηθεί δίνοντας ατελείωτες μάχες με τις φωτιές.

Οι μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας καταβάλλουν αγώνα ώστε να μπορεί το σύνολο των πυροσβεστικών αεροσκαφών που διαθέτει η χώρα μας να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τον Ιούνιο αλλά αυτό δεν φαίνεται κατορθωτό. Αξιωματικοί που είναι σε θέση να γνωρίζουν καταστάσεις , υποστηρίζουν στο newpost.gr ότι πρέπει δυστυχώς να προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη και πως αυτά που έχουμε είναι πολύ «γερασμένα» και ηλικία αρκετών από αυτών φτάνει τα 40 έτη. Απόδειξη, όλων αυτών, αποτελεί ότι από τα 21 που διαθέτουμε συνολικά μόνο τα 11 αυτή τη στιγμή μπορούν να πάρουν μέρος στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Και κανείς δεν ξέρει αν ξεκινήσουν τις μάχες με τις φωτιές πόσα από αυτά θα παραμείνουν ενεργά ή θα πρέπει να πάνε ξανά στο υπόστεγο για νέες επισκευές. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι ανησυχητική. Αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε μέτωπο φωτιάς απαιτεί τρία με τέσσερα Καναντέρ τότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα πόσες πυρκαγιές θα μπορούν να αντιμετωπιστούν; Ευτυχώς που στα μικρά αεροσκάφη PZL τα οποία ρίχνουν επιβραδυντικό υγρό η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Από τα 21 που διαθέτουμε τα 20 είναι διαθέσιμα.

Στο θέμα της παλαιότητας του στόλου των εναερίων μέσων αναφέρθηκε στη διάρκεια προσφατης σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε την κατάσταση των αεροσκαφών «περίπου οριακή», συμπληρώνοντας ότι «ο στόλος παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό βλαβών».

Η επίλυση του θέματος έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. Υπάρχουν χρήματα να αγοραστούν καινούργια; 


σχετικα αρθρα