current views are: 2

14 Μαΐου 2014
Δημοσίευση14:36

Απουσία με νόημα από τον Σαμαρά στις υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες

Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που φαίνεται ότι υπάρχει στο Αιγαίο αποτελεί κομβικό στόχο για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Δημοσίευση 14:36’
αρθρο-newpost

Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που φαίνεται ότι υπάρχει στο Αιγαίο αποτελεί κομβικό στόχο για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Γράφει Τάσος Τσιφόρος 

Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που φαίνεται ότι υπάρχει στο Αιγαίο αποτελεί κομβικό στόχο για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μόλις πρόσφατα, σε ομιλία του σε διεθνές φόρουμ, εκτίμησε ότι μόνον τα εκτιμώμενα αποθέματα υδρογονανθράκων επαρκούν για να πυροδοτήσουν την ελληνική ανάπτυξη ενώ στις διεθνείς επαφές του υπογραμμίζει πάντοτε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς και παραγωγής ενέργειας.

Κι όμως, ο Πρωθυπουργός απουσίασε από τη σημερινή τελετή υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης που αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Φόρτος εργασίας, όπως σημείωναν συνεργάτες του, ενόψει των δύο ομιλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, «έκτακτες υποχρεώσεις» όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης ή κάτι άλλο;

Το newpost είναι σε θέση να γνωρίζει πώς η απουσία του κ. Σαμαρά από τη σημερινή τελετή ήταν αποτέλεσμα της… χθεσινής συνέντευξης του κ. Ευ. Βενιζέλου στον Alpha, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε πώς εάν καταψηφιστεί η «Ελιά» ο ίδιος θα κατευθυνθεί άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Οι νέες δηλώσεις Βενιζέλου, που επανέφεραν εμφατικά το πράσινο δίλημμα ενόψει κάλπης, λέγεται ότι προκάλεσαν οργή στο Πρωθυπουργικό περιβάλλον καθώς επανέφεραν στην πρώτη γραμμή τα σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου έχει διατυπώσει, εμμέσως πλην σαφώς, σοβαρές ενστάσεις για την τακτική του ΠΑΣΟΚ καθώς θεωρεί ότι χωρίς να φέρνει αποτελέσματα για την εκλογική απήχηση της Ελιάς, λειτουργεί υπονομευτικά για την κυβέρνηση.

Άλλωστε, δίλημμα θέτει από την πλευρά του και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, χωρίς ωστόσο ποτέ να αφήσει να εννοηθεί πώς το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε… κατάρρευση του κυβερνητικού σχήματος.

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο συνδυασμός των αυτοδιοικητικών εκλογών με το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα είναι «ανεκτό» για το ΠΑΣΟΚ και δεν θα ακυρώσει την κυβερνητική πορεία. Ωστόσο, η εμμονή Βενιζέλου – που προσπαθεί να διασωθεί στο κλίμα έντονης πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – δημιουργεί προϋποθέσεις αυτοεκπληρούμενης προφητείας…   


σχετικα αρθρα