Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να τα παίξει όλα για όλα, βλέποντας την «Ελιά»/Πασόκ να καταγράφει χαμηλά ποσοστά, δοκιμάζει τις σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία επίσης επιδιώκει να εξασφαλίσει ό,τι καλύτερο από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. 

Η κλιμάκωση του διλήμματος Βενιζέλου, ο οποίος ουσιαστικά προειδοποίησε πώς σε περίπτωση εκλογικής αποδοκιμασίας θα απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκάλεσαν νέο κύκλο προβληματισμού και ενόχλησης στο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επίσης θέτει τα δικά του διλήμματα στο εκλογικό σώμα, διαπιστώνει ότι η τακτική Βενιζέλου ενδέχεται να οδηγήσει τον ίδιο και την κυβέρνηση σε αδιέξοδο. Βρίσκεται, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να έχει αντέξει η Ν.Δ. στις εκλογές, ωστόσο η κυβέρνηση να παραπαίει εξαιτίας της εσωτερικής έντασης στο ΠΑΣΟΚ

Επισήμως, το Μαξίμου αποφεύγει κάθε σχόλιο, όπως είχε πράξει και όταν ο κ. Βενιζέλος πρωτοεισήγαγε το δίλημμα Ελιά ή αποσταθεροποίηση. Τότε, ωστόσο, ο κ. Σαμαράς είχε σπεύσει σε συνέντευξή του (Αντ1) να υποστηρίξει πώς η κυβερνητική σταθερότητα δεν κινδυνεύει. Στο παρασκήνιο είναι πολλοί οι γαλάζιοι παράγοντες που εκφράζουν δυσφορία για τον «πανικό Βενιζέλου», όπως λένε, και αναδεικνύουν τον κίνδυνο τα όσα λέει να καταστούν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. 

Επισημαίνουν, άλλωστε, ότι με δεδομένες τις καλές του επιδόσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να αντέξει την πίεση και, μαζί με αυτό, και η κυβέρνηση τη δοκιμασία. 

Στην πραγματικότητα, και καθώς σημαντικό τμήμα της δεξιάς έχει κόψει δεσμούς με τη ΝΔ ενώ, αντιστοίχως, το συντριπτικό τμήμα του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού αναχωρήσει για άλλες... κομματικές πολιτείες, τα δύο κόμματα μοιάζουν να παλεύουν για μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που στην περίπτωση του ενός, του κ. Σαμαρά, μπορεί να είναι κρίσιμη ακόμη και για την πρωτιά, στην περίπτωση του άλλου, του κ. Βενιζέλου δηλαδή, είναι απαιτούμενη για την πολιτική επιβίωση. 

Το Μαξίμου, κεντρικά, έχει αποφασίσει να μην ρίξει νερό στο μύλο των διλημμάτων του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο στο εσωτερικό η ανησυχία είναι διπλή και αφορά τόσο την επίδοση της ΝΔ όσο και τις αντοχές του ΠΑΣΟΚ. Διαβάζοντας και τα αντίστοιχα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, τα γαλάζια στελέχη, με πρώτο τον κ. Σαμαρά, επικεντρώνουν την προσπάθειά τους στον Α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Γνωρίζουν, άλλωστε, πώς το αποτέλεσμα αυτών θα καθορίσει, σε κάποιο βαθμό, και τη στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. 

«Η τελική μάχη για τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες του Α' γύρου» σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας ότι τα επιτελεία των κομμάτων θα επιδιώξουν, ήδη από τα Exit polls, να δημιουργήσουν τις συνθήκες νίκης για την προσεχή Κυριακή.