Ο Μανώλης Μαυρομμάτης με μεγάλη πορεία και ιστορία στον χώρο του αθλητισμού και ξανά υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ πέτυχε μαζί με άλλους συναδέλφους του κατά την περασμένη θητεία του στο ευρωκοινοβούλιο μια από τις σημαντικότερες δράσεις για τον αθλητισμό.

Η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην «Έκθεση της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό» αποτέλεσε σταθμό για το Κοινοβούλιο, για την Commission, καθώς τα 28 κράτη μέλη καλούνται τώρα όχι μόνο να αναγνωρίζουν τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού αλλά και όλες τις διαδικασίες στήριξης και προώθησης του ρόλου του αθλητισμού μέσα στην κοινωνία των πολιτών με αποφάσεις που θα είναι ισότιμες και ανάλογες του μεγέθους και του εύρους της ΕΕ.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης ως Εισηγητής της έκθεσης για τη Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό κατάφερε να αναγνωριστεί η ποικιλομορφία του αθλητισμού και η δημιουργία ίσων ευκαιριών ανάμεσα στα 550 εκ. των πολιτών της ΕΕ σε συνεργασία με τους Διεθνείς Αθλητικούς Οργανισμούς. Στην Έκθεσή του περιλαμβάνονται μια σειρά από θέματα με στόχο την Ευρωπαϊκή Πολιτική για τον Αθλητισμό.

Και πιο συγκεκριμένα:

Ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού Υγεία και Εκπαίδευση μέσω του αθλητισμού

Κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση των διακρίσεων Ισότητα των Φύλλων και ο ρόλος της Γυναίκας στον αθλητισμό

Καταπολέμηση κρουσμάτων βίας στους αθλητικούς χώρους

Η μάστιγα του ντόπινγκ

Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού

Απασχόληση των αθλητών

Χρηματοδότηση του αθλητισμού ΜΜΕ και πώληση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικαιωμάτων

Οργάνωση του αθλητισμού Εκπρόσωποι παικτών (μάνατζερ)

Η μετά την Λευκή Βίβλο εποχή και η σημασία της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης

Σύμφωνα με την Λευκή Βίβλο, που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αθλητισμός υπόκειται και πρέπει να υπόκειται στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Το δε καταστατικό κάθε ομοσπονδίας θα πρέπει να σέβεται το κοινοτικό δίκαιο.

Η αναγνώριση της ιδιαιτερότητας τους Αθλητισμού και του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα μέσα στην Συνθήκη της Λισαβόνας ήταν μια δικαίωση της προσπάθειας των Ευρωπαϊκών Αθλητικών Οργανώσεων να περάσουν το μήνυμα στα κοινοτικά όργανα.