Στην κοινή πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2014» που ένα τμήμα της θα πραγματοποιηθεί και στη Σούδα συμμετέχουν, εκτός των άλλων, και Τούρκοι κομάντος, οι οποίοι έδειξαν καλή διαγωγή και πνεύμα συνεργασίας.

Συγκεκριμένα το Πολεμικό Ναυτικό με τη φρεγάτα NAΒΑΡΙΝΟΝ, ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και επιτελείς του Αρχηγείου Στόλου συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση , η οποία ξεκίνησε προχτές και θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουνίου και θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής – Ανατολικής Μεσογείου καθώς και στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Η άσκηση περιλαμβάνει θεωρητική – πρακτική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Ναυτική Βάση της Σούδας, εν πλω εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Σικελίας και ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στη Ναυτική Βάση της Αυγούστα στην Ιταλία.

Συμμετέχουν πλοία και προσωπικό από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Τουρκία, την Κροατία, τη Λιθουανία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Αλγερία, τη Μάλτα, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, και την Τυνησία. Σκοπός της άσκησης είναι η συνεκπαίδευση μονάδων του 6ου Στόλου με μονάδες των χωρών του ΝΑΤΟ και του Μεσογειακού Διαλόγου στις διαδικασίες ανταλλαγής πληροφοριών, στον έλεγχο ύποπτων πλοίων καθώς και σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης.