Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης 

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πάρει μέρος στο σημερινό debate, ανάμεσα στους πέντε υποψηφίους για την Προεδρία της Κομισιόν το οποίο θα μεταδοθεί στην Ελλάδα στις 10 το βράδυ.

Στο debate που διοργανώνεται από την EBU ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά αφού ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι έτσι μπορεί να εκφράσει καλύτερα τις σκέψεις και τις απόψεις του αλλά και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στην συζήτηση, την οποία θα συντονίζει η - ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζόνι παρουσιάστρια και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24- θα πάρουν μέρος, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, οι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γκι Βερχόφσταντ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος και η Σκα Κέλλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.

Η όλη διαδικασία, θα κρατήσει 90 λεπτά, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να αναπτύξει τις θέσεις του μέσα σε ένα λεπτό. Πριν αρχίσουν οι ερωταπαντήσεις όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν μπορούν να δώσουν το στίγμα της υποψηφιότητας τους μέσα από μία σύντομη ομιλία, ενώ κάθε φορά που θα τελειώνει μια θεματική ενότητα, οι υποψήφιοι θα δέχονται μια ερώτηση από τα social media και θα έχουν δύο λεπτά να απαντήσουν.

Ακόμα, στο τέλος του ντιμπέιτ ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί μέσα σε  30 δευτερόλεπτα να κάνει ερώτηση σε κάποιον από τους αντιπάλους του.