«Με το ΚΚΕ μπορούμε να απαντήσουμε στο πραγματικό, το ουσιαστικό δίλημμα που είναι: υποταγή ή χειραφέτηση του λαού μας από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μονοπωλίων. Κι αυτό το δίλημμα αφορά και την επιλογή στις κάλπες των δήμων και των περιφερειών και στις κάλπες της άλλης Κυριακής για τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας στην αποψινή ομιλία του στην κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, στο Πεδίον του Άρεως.

«Τα συνθήματα που έχουν πέσει στο προεκλογικό τραπέζι, από τη μια μεριά με τα «σταθερά βήματα μπροστά» και τις ψεύτικες προσδοκίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη, τις παλινωδίες, τον καιροσκοπισμό την έλλειψη ευθύνης απέναντι στο λαό, με το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αυτός χαλίφης στη θέση του χαλίφη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκβιασμοί, ψευτοδιλήμματα, αυταπάτες, με μοναδικό στόχο να αποσπάσουν τη λαϊκή συγκατάθεση και ανοχή, για να συνεχίσουν όλοι τους είτε παρέα, είτε ο καθένας από την θέση του, το αντιλαϊκό έργο που έχει τη σφραγίδα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, των μονοπωλίων και μέσα στις περιφέρειες και μέσα στους δήμους και στη βουλή και την ευρωβουλή» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Δίνουμε τη μάχη των εκλογών ενιαία σε όλες τις κάλπες, και τις δύο Κυριακές γιατί ενιαία είναι η πολιτική που ξεκινά από το ευρωκοινοβούλιο και καταλήγει σε κάθε δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο σε όλη τη χώρα» είπε εν συνεχεία, τονίζοντας ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική διαπερνά όλα τα επίπεδα και τους κρίκους της αστικής διακυβέρνησης: από τα όργανα της ΕΕ, της κεντρικής κυβέρνησης, μέχρι τα όργανα της τοπικής διοίκησης, τις περιφέρειες και τους δήμους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε σε ενιαία και συνολική καταδίκη της κυβέρνησης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου στις ευρωεκλογές αλλά και στα πρόσωπα των υποψηφίων τους για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές «είτε έχουν το «επίσημο» χρίσμα των κομμάτων τους, είτε εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι», και «υπερκομματικοί». Επισήμανε πως τα στελέχη των κομμάτων αυτών κρύβουν ότι οι μεγάλες διοικητικές μονάδες, περιφέρειες και δήμοι - που πλέον μπορούν να συγκεντρώνουν περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και να διαχειρίζονται μεγαλύτερους πόρους- μοναδικό στόχο έχουν να κάνουν πιο ευνοϊκές τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας λίγων μονοπωλιακών ομίλων.

Τόνισε ότι «καμιά «πολιτική συνοχής» της ΕΕ, δεν μπορεί να περιορίσει και πολύ περισσότερο να εξαλείψει την ανισόμετρη ανάπτυξη όχι μόνο ανάμεσα στα κράτη- μέλη της ΕΕ αλλά και ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της ίδιας της χώρας-μέλους, όπως είναι η Ελλάδα, γιατί είναι σύμφυτη αυτή η ανισομετρία με τον χαρακτήρα μιας τέτοιας συμμαχίας καπιταλιστικών κρατών, όπως η ΕΕ».

«Τα κόμματα που προσκυνούν την ΕΕ, κρύβουν ότι τα ΕΣΠΑ που κατευθύνονται στις περιφέρειες και στους δήμους χρηματοδοτούν δράσεις που προωθούν τη στρατηγική της ΕΕ, κρύβουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων αυτών επιστρέφει άμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, κρύβουν ότι οι πόροι αυτοί κατευθύνονται σε έργα που επιταχύνουν τις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για μεγαλύτερη κερδοφορία ενώ εντείνουν την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων» υπογράμμισε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στα λεγόμενα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «ο δρόμος προς τα πάνω», που λένε, «είναι για τα μονοπώλια που ανακάμπτουν την κερδοφορία τους. Η εργατική τάξη, ο λαός, θα εξακολουθούν να ματώνουν γι αυτή την κερδοφορία».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, όταν ισχυρίζεται ότι με την έξοδο στις αγορές, η χώρα φεύγει από την εποπτεία και την επιτήρηση. Γιατί η ΕΕ έχει συγκροτήσει μηχανισμούς επιτήρησης για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν μνημόνια, αν έχουν ψηλό ή χαμηλό χρέος, αν δανείζονται με 2 ή με 6%».

Ανέφερε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν λέει αλήθεια, όταν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι ο χρόνος και το ύψος του δανεισμού, κρύβοντας όλα τα υπόλοιπα. Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα, όταν ισχυρίζεται ότι μια δική του κυβέρνηση θα εξασφαλίσει έξοδο στις αγορές με «κοινωνική δικαιοσύνη», λες και οι αγορές είναι φιλάνθρωπα ταμεία».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται στους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος που στην προσπάθειά του για σταθερές κυβερνήσεις «σπρώχνει για την δημιουργία «ενδιάμεσων, πρόθυμων, διαθέσιμων που μπορούν να βάλουν ένα χεράκι και να κολλήσουν πότε στα «αριστερά», πότε στα «δεξιά» σίγουρα όμως στα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα».

«Στην Ελλάδα με «ελιές» δίπλα σε «ποτάμια» κάποιοι μπορεί να επενδύουν στον αγροτουρισμό, αλλά στην πολιτική με «ελιές» και «ποτάμια» στήνουν πολλές μικρές παγίδες δίπλα στις μεγαλύτερες» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ΠΑΣΟΚοποιείται μέρα με τη μέρα, επιδιώκοντας να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο δικομματικό παιχνίδι, ούτε καν όμως του ΠΑΣΟΚ έστω της δεκαετίας του '80, αλλά του ΠΑΣΟΚ της εποχής Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου που μπροστά στο στόχο της ΟΝΕ, του ευρώ, της συμμαχίας με τους αμερικάνους και ευρωπαίους εταίρους, πέταγε όλες τις φιλολαϊκές μάσκες».

Ανέφερε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρόεδρός του συχνάζουν σε διάφορα σαλόνια υπερατλαντικά, αμερικάνικα και ευρωπαϊκά, προσθέτοντας ότι οι βιομήχανοι και ο ΣΕΒ κανακεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθύμισε ότι ο προκάτοχος του ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝασπισμός ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, «το Μνημόνιο των Μνημονίων», τόνισε ότι «αποτέλεσμα και της δικής του ψήφου είναι όσα περνάμε σήμερα» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά αλλιώς στην Βουλή και στα προεκλογικά μπαλκόνια για να δημιουργήσει εντυπώσεις περί ριζικών διαφορών με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αλλιώς στα διεθνή φόρα που δίνει εξετάσεις στα μονοπώλια και φαίνεται να παίρνει «καλό» βαθμό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε δεσμεύεται καθαρά, στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, όπως λέει, ούτε καν για αναπλήρωση των απωλειών του λαού τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε, αναφέροντας «για ποιο πράγμα ακριβώς δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του, που ούτε το μνημόνιο θα καταργήσει, ούτε τον 13ο και 14ο μισθό θα επαναφέρει. Τις αδικίες θα διορθώσει όπως άλλωστε λέει προεκλογικά και ο πρωθυπουργός. Το ίδιο λέει πως θα κάνει».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι καμία αλλαγή προέδρου της Κομισιόν δεν μπορεί να αλλάξει τον αντιδραστικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, γιατί αυτή ιδρύθηκε και λειτουργεί για να θωρακίσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καλλιεργεί μεθοδικά την υποστολή των αγώνων της εργατικής τάξης, προτείνει «εργασιακή ειρήνη». Στην πράξη γίνεται νεκροθάφτης των τελευταίων κατακτήσεων που έχουν απομείνει».

Κάλεσε τους αγωνιστές και ριζοσπάστες, όσους νιώθουν ότι παρασύρθηκαν και όσους εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ πριν 2 χρόνια να δουν χωρίς συναισθηματισμούς και ψεύτικες ελπίδες την αλήθεια και να συμπορευτούν σε αυτή τη μάχη με το ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι σήμερα η προοπτική με ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στην αναγέννηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που θα παλέψει για να αδρανοποιηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι, θα συμβάλλει στον αγώνα για να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση», προσθέτοντας «μπορούμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί αυτό που λείπει σήμερα: Μια πραγματική ισχυρή λαϊκή συμμαχία, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ».

«Το ΚΚΕ θα δώσει το παρόν του, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων, σε μια λαϊκή διακυβέρνηση που θα κάνει τον πλούτο που παράγουμε κοινωνική ιδιοκτησία, θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τα δεσμά της ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος» τόνισε, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας σε ισχυροποίηση του κόμματος σε όλες τις κάλπες και τις δύο Κυριακές.