Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Σκληρή επίθεση εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας στην  δημοσιότητα δηλώσεις του –τις οποίες είχε κάνει δυο μέρες πριν την σύνοδο των Καννών - σύμφωνα με τις οποίες ήταν υπέρ του δημοψηφίσματος για το Ευρώ. 

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτά τα στοιχεία αναδεικνύεται ο «βρώμικος» ρόλος που έπαιξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου η χώρα να μπει κάτω από μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή κηδεμονία. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνουν να εννοηθεί ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών πρόδωσε την χώρα φέρνοντας με την στάση του  μεγαλύτερα και πιο επώδυνα μνημόνια  αποδεχόμενος την συγκυβέρνηση με την ΝΔ. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις 31 Οκτωβρίου 2011, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δύο ημέρες δηλαδή πριν τη συνάντηση των Καννών, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έλεγε: «Φίλες και φίλοι, η χώρα ζει ένα δράμα και από το δράμα αυτό πρέπει να λυτρωθεί. Πιστεύω πως η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η προσφυγή στην άμεση βούληση του ελληνικού λαού, είναι η λύτρωση από το δράμα που βιώνει η χώρα και εμείς μαζί με τη χώρα..». 

Και συνέχισε λέγοντας: «Τώρα ο ίδιος ο πολίτης μετά την στήριξη που θα προσφέρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη κυβέρνηση, θα κληθεί να απαντήσει με μια λογική συνοχή και συνέπεια, με αρχή, μέση και τέλος: Είμαστε υπέρ της Ευρώπης; Είμαστε υπέρ της Ευρωζώνης; Είμαστε υπέρ του ευρώ; Θεωρούμε ότι το ισοζύγιο είναι θετικό; Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουμε σ' αυτή την ομάδα των ανεπτυγμένων κρατών και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα της δραχμής, ή στην Ελλάδα του '60 ή του '50; Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι; Θεωρούμε ότι είναι καλό να χρωστάς στις τράπεζες διεθνώς 100 δισ. λιγότερα και όχι 100 δισ. περισσότερα; Είναι καλό το χρέος σου να τείνει προς το 120% και όχι προς το 240%;» 

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του με το εξής: «Πιστεύω, λοιπόν, φίλες και φίλοι, ότι η πρωτοβουλία που πήρε ο Πρωθυπουργός, αυτό που ανακοίνωσε και για την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και για την οργάνωση της διαπραγμάτευσης, για την ολοκλήρωση του σχήματος, του νέου προγράμματος και του νέου τρόπου συμμετοχής των ιδιωτών και για το δημοψήφισμα που θα έρθει να τα επικυρώσει ή να τα ανατρέψει όλα αυτά -αλλά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του- είναι μια διαδικασία δημοκρατικά και εθνικά εκτονωτική και λυτρωτική». 

Μετά από την παράθεση αυτών των στοιχείων οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν « Ναι,  αυτό είπε: λυτρωτική λύση το δημοψήφισμα, δημοκρατικά και εθνικά εκτονωτική λύση. Και δεν το είπε μόνον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δημόσια, στον ΑΝΤ1. Άρα δεν ήταν μόνος του ο Παπανδρέου. Συμφωνούσε και υπερθεμάτιζε και ο αντιπρόεδρος του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πότε άλλαξε θέση; Όταν, όπως λέει το ρεπορτάζ των FT, συναντήθηκε με τον Μπαρόζο, μυστικά χωρίς να ενημερώσει τον πρωθυπουργό του, και συμφώνησε να «σκοτώσει» το δημοψήφισμα, πρωθυπουργός στη θέση του Παπανδρέου να γίνει ο Παπαδήμος, να μπει στην κυβέρνηση και η Ν.Δ., να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο και να γίνουν εκλογές σε έξι μήνες. Ο Μπαρόζο στη συνάντηση αυτή ενημέρωσε τον Βενιζέλο ότι προηγουμένως είχε μιλήσει και συμφωνήσει με τον Σαμαρά σ' αυτόν τον «πολιτικό οδικό χάρτη».