Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Ιδιαίτερα ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο ντιμπειτ των υποψηφίων για την θέση του Προέδρου της Κομισιόν αφού όλες οι δημοσκοπήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και το twitter τον εμφανίζουν πρώτο σε θετικές γνώμες. 

Συγκεκριμένα, σε πανευρωπαϊκή διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των τηλεθεατών της τηλεμαχίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχθηκε πρώτος σε θετικές γνώμες με 86%, δεύτερος ο Μαρτιν. Σουλτς με 63% και τρίτος με 61% ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αλλά και στο twitter ήταν πρώτος σε αναφορές. 

«Ονομάζομαι Αλέξης Τσίπρας και προέρχομαι από μια χώρα που έγινε πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στο debate απευθυνόμενος προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Απευθυνόμενος δε προς τους υποψηφίους των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική τους ρώτησε αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρεί η γηραιά ήπειρος τις δημοκρατικές της αξίες. 

 

Στην συζήτηση και όταν οι υποψήφιοι απαντούσαν για τα ζητήματα συμμετοχής των πολιτών και τη δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε προς τον Γιούνκερ, τον ρώτησε: «Τι έγινε στις διαβουλεύσεις των Καννών που ήσασταν μαζί με τον Ζ. Μπαρόζο;», χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση. Πρόσθεσε δε «ότι το κοινοβούλιο πρέπει να παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις και οι πολίτες να αποφασίζουν για τα κρίσιμα ζητήματα με δημοψηφίσματα.»