Γράφει ο Πάνος Σιδέρης

Ικανοποιημένος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ στο 7%-7,5% φέρεται ο Βαγγέλης Βενιζέλος, καθώς το ποσοστό αυτό εκτιμά ότι τον κρατάει στο παιχνίδι. Την ίδια  στιγμή,  άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς  θεωρούν επίσης καλό ένα τέτοιο αποτέλεσμα αλλά  ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα,  που περιλαμβάνει την απομάκρυνση του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Ο Β.Βενιζέλος, όπως είναι γνωστό, δεν επιθυμεί με τίποτα την απόσυρσή του από την πολιτική. Εδώ και λίγες μέρες δεν καταφέρνει να κρύψει την προσωπική αγωνία για το μέλλον του και την ανησυχία του για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, πιστεύει ότι θέλουν να τον βάλουν φυλακή.  Στο ΠΑΣΟΚ όμως τον θεωρούν ήδη βαρίδι σχεδόν όλοι πλέον,  ακόμα και οι κοντινοί του. Οι περισσότεροι  προεξοφλούν ότι το ποσοστό του συγκυβερνώντος κόμματος θα είναι κατά πολύ μικρότερο του ποσοστού των εθνικών εκλογών του 2012, άρα θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αρχίσουν την αποδόμησή του από την επόμενη κιόλας μέρα.

Κανείς τους δεν διατηρεί υψηλές προσδοκίες για διψήφια ποσοστά. Αυτό που επιθυμούν οι υπόλοιποι είναι ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα κρατά το κόμμα –και όχι τον Βενιζέλο- στο παιχνίδι, ώστε να είναι απαραίτητη η συμμαχία του για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ένα ποσοστό κάτω από 4% π.χ θα ήταν καταστροφικό για όλους. Ένα ποσοστό πάνω από 5% και κάτω από το 12% του 2012, θα ήταν ήττα για τον Βενιζέλο αλλά βολικό για όλους τους άλλους. 

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν ήδη,  είναι η απόσυρση του Βενιζέλου και η συμμαχία με το «Ποτάμι» (ενδεχομένως και τη ΔΗΜΑΡ που εκτιμούν ότι αν φύγει ο Βενιζέλος μπορεί να επιστρέψει). «Αν πάρουμε ένα 7% -7,5%  εμείς και άλλο τόσο το «Ποτάμι»,  μαζί σχηματίζουμε ένα 15% που θα μπορούσε να συνθέσει τη νέα κεντροαριστερά» αναφέρει ένας από τους επίμονους κεντροαριστερούς. 

Σε αυτή τη φάση, καθόλου βέβαιο δεν είναι εάν έχουν γίνει επαφές με τον Σταύρο Θεοδωράκη ή αν πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου. Λέγεται πάντως  ότι έχουν ήδη εκδηλωθεί  όσοι επιθυμούν να ηγηθούν σε ένα τέτοιο σχήμα και μεταξύ αυτών ακούγεται και το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και άλλων πρώην εκσυγχρονιστών.