Όλοι αναζητούν ποια θα είναι η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές της 25ης Μαϊου

Για την καταγραφή των προθέσεων της κοινής γνώμης στα κράτη μέλη της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η TNS Opinion συλλέγουν κάθε εβδομάδα στοιχεία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στα 28 κράτη μέλη και υπολογίζουν τις έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα με βάση τον εκλογικό νόμο κάθε χώρας. Η τελική και επίσημη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει γνωστή στην πρώτη συνεδρίαση στις 1-3 Ιουλίου 2014.    

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις φαίνεται να υπάρχει ευρωπαϊκή άνοδος του Λαϊκού Κόμματος, πτώση των Ευρωσοσιαλιστών ενώ με εξαίρεση τη βελτίωση της εικόνας των πρασίνων όλοι οι υπόλοιποι κινούνται στα ίδια επίπεδα όπως δείχνει και ο διαχρονικός πίνακας από κάτω.

Θα έχει ενδιαφέρον η μέτρηση της επόμενης εβδομάδας όπου θα φανεί αν και πόσο επηρέασε τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους η τηλεμαχία των επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατανομή θέσεων

Τα κόμματα που ανήκουν σε πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή είναι μέλη του αντίστοιχου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος συμπεριλαμβάνονται αυτόματα στην αντίστοιχη, απερχόμενη, πολιτική ομάδα.

Τα μη εγγεγραμμένα μέλη που βρίσκονται σήμερα στο Κοινοβούλιο, περιλαμβάνονται αυτόματα στη κατηγορία των μη εγγεγραμμένων σε περίπτωση επανεκλογής τους.

Τα κόμματα που δεν έχουν υπαχθεί ακόμα σε κάποια πολιτική ομάδα συμπεριλαμβάνονται αυτόματα στην κατηγορία "άλλα". Αυτή η κατηγορία των "άλλων" κατανέμονται εξ ίσου στη δεξιά και αριστερή πτέρυγα του ημικυκλίου, ώστε να μην προδικάζεται ο πολιτικός προσανατολισμός τους.

Δείτε εδώ τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.