Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Στόχος μας πλέον είναι να πλασσαριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια», έλεγε στέλεχος του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας υποψηφίου του κόμματος. Ουσιαστικά έθετε ως προτεραιότητα το να εκλέξει το κόμμα «τοπικές ισχυρές αντιπολιτευτικές φωνές», με απώτερο στόχο να «βάζουμε εμπόδια στην ασκούμενη πολιτική».

Στον Περισσό εκτιμούν ότι δύσκολα θα περάσει «κόκκινος» υποψήφιος στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και ευελπιστούν να επαναλάβει την προηγούμενη καλή του εμφάνιση, εκείνη του 2010, ο Θ. Παφίλης και ενδεχομένως να καταλάβει την τρίτη θέση στην περιφέρεια Θεσσαλίας ο Β. Μπούτας. Στελέχη του ΚΚΕ που μελετούν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων διαπιστώνουν «τη δυσκολία των υποψηφίων του κόμματος να σπάσουν το κλίμα του ιδιότυπου διπολισμού, που επικρατεί στην κοινωνία» και εκτιμούν πως «αν καταφέρουμε να παραμείνουμε στο ποσοστά του 2010 θα μπορούμε να μιλάμε για σταθερότητα ή έστω μικρή αύξηση των δυνάμεών μας σε σχέση με τις εκλογές του 2012».

Ως «ένεση ηθικού» χαρακτηρίζεται η δεύτερη θέση της ΠΣΚ στις φοιτητικές εκλογές, γεγονός που οι «αισιόδοξοι», θεωρούν ότι μπορεί να «αναστρέψει έστω και οριακά το κλίμα που επικρατεί», χωρίς όμως να το θεωρούν ικανή συνθήκη να «δημιουργήσει κλίμα επανασυσπείρωσης». Αναφορά που επι της ουσίας κριτικάρει την απόφαση της ηγεσίας να προκρίνει τη γραμμή «καμία ψήφος τη δεύτερη Κυριακή σε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ», δίνοντας «γραμμή» για αποχή, λευκό ή άκυρο.

Η προσοχή της ηγετικής ομάδας και του κομματικού μηχανισμού στρέφεται εκ των πραγμάτων στις ευρωεκλογές. Αν το ΚΚΕ καταφέρει να υπερβεί το ποσοστό των εκλογών του 2012 (4,5%), τότε η ηγεσία θα μπορεί να μιλάει για «ενίσχυση του ΚΚΕ και προμήνυμα λαϊκής ανάτασης». Η κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθεί με αντίστοιχη «χλιαρή» αντιμετώπιση της κυβέρνησης αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός μας αντίπαλος».

Καθόλου τυχαία άλλωστε η γενική κατεύθυνση που δίνεται σε στελέχη του κόμματος και που δίνει τον τόνο της επίθεσης «η στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται όλο και πιο εμφανής γι αυτό καταφεύγουν σε αποπροσανατολιστικούς καβγάδες και συνθηματολογίες».

Όπως έλεγε στέλεχος του ΚΚΕ «ο λαός πρέπει να απορρίψει τον εκβιασμό των κυβερνητικών κομμάτων, για σταθερότητα» αφού σταθερότητα σημαίνει συνεχής λιτότητα, νέα μέτρα και μεγαλύτερη χρεοκοπία. Ουσιασιστικά στον Περισσό ελπίζουν να επαναπατρίσουν ένα μέρος των ψηφοφόρων του 2012, στόχος που φαίνεται μάλλον δύσκολος, αλλά ένα ποσοστό που θα υπερβαίνει το 5,5% στις ευρωεκλογές, θα επιτρέψει στην ηγεσία του να πάρει βαθιές ανάσες.