Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στην άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της δημιουργίας, επικέντρωσε τη σημερινή του επίσκεψη ο πρωθυπουργός στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας.

Έχοντας δίπλα του τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Κατσανιώτη, ο κ. Σαμαράς βρέθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο της Πάτρας, όπου επισκέφθηκε τις start up επιχειρήσεις, που έχουν την έδρα τους εκεί. 

Μεταξύ αυτών την εταιρεία Althom Engineering, που αναπτύσσει αεροναυπηγικές υπηρεσίες διεθνώς (stress engineering and analyses,cfd, testing) και την εταιρεία Eldrug, που αναπτύσσει φαρμακευτικά προϊόντα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την υπέρταση, όπου μάλιστα ο καθηγητής Χημείας, Γιάννης Ματσούκας, παρουσίασε στον πρωθυπουργό δραστική ουσία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, που έχει περάσει ήδη σε στάδιο κλινικών δοκιμών.

Ο κ. Σαμαράς ξεναγήθηκε και στα εργαστήρια της εταιρείας Αdvent Τechnologies, που κατασκευάζει μεμβράνες υψηλής αντοχής για ειδικές χρήσεις στην επεξεργασία καυσίμων και εύκαμπτα, οργανικά υλικά για φωτοβολταϊκά συστήματα με το τελικό προϊόν να είναι 100% εξαγώγιμο.

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε αναλυτικά από τους εργαζομένους και τους ερευνητές για τις ανάγκες που υπάρχουν και οι οποίοι του ανέφεραν ότι η ανάπτυξη των εταιρειών αυτών είναι δυνατή λόγω της συνεργασίας με το πανεπιστήμιο και της στέγασης στο τεχνολογικό πάρκο. 

Σε σύσκεψη που είχε στη συνέχεια, παρουσία του πρύτανη και εκπροσώπων των τεχνολογικών ινστιτούτων, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε μαζί ένα καινούριο παραγωγικό οικοσύστημα πανεπιστημίων, εταιρειών, ερευνητών. Μέχρι το 2020 σχεδιάζουμε να επενδύσουμε 1,3 δισ. ευρώ. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα «μυαλά» που έχουμε ως εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Δημιουργούμε ένα νέο Ταμείο Χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων και το περιβάλλον, για να αναπτυχθεί αυτό το οικοσύστημα, που ανέφερα πριν, και σχεδιάζουμε τη λειτουργία πέντε νέων τεχνολογικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα. Και επίσης, θεσπίζουμε τις υποστηρικτικές δομές».

«Δεν θέλω όμως να χάσουμε χρόνο. Πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε χρόνο. Θέλω να έχουμε προσωπική επαφή με το πάρκο, για να δούμε τι χρειάζεται κάθε στιγμή, τι προχωράει και τι δεν προχωράει», τόνισε.

Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στον ΟΛΠ με αντικείμενο τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμάνι, τα οποία και είδε από κοντά. 

Νωρίς το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα εργοτάξια της Ιονίας Οδού στο κομμάτι, όπου κατασκευάζεται ο κόμβος του Μεσολογγίου.

Τα έργα που ξεμπλόκαραν ύστερα από πολύ καιρό περιλαμβάνουν 196 χλμ., που θα συνδέουν το Αντίρριο με τα Ιωάννινα, ενώ είναι ήδη έτοιμα τα 50 χλμ. 

Όσα τμήματα του νέου υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου θα ολοκληρώνονται, θα δίνονται απευθείας στην κυκλοφορία, ενώ μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 4.500 θέσεις εργασίας. 

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε και από τους αρχαιλόγους, που εκτελούν εργασίες στην περιοχή, όπου έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 40.000 κινητά αρχαιολογικά ευρήματα κατά μήκος της χάραξης μέχρι σήμερα.