Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Κάλεσμα προς τους πολίτες να καταψηφίσουν, όπως είπε, το σχέδιο αστάθειας του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε από την Πάτρα ο πρωθυπουργός. Κατά τον χαιρετισμό του στην κεντρική ομιλία του υποψηφίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Κατσανιώτη, ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στο «σχέδιο Ζ» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, χαρακτήρισε «επικίνδυνο τζογαδόρο » τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τα όσα είπε περί μπλόφας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός , «η ανάπτυξη ήταν σαν να πέρασε δίπλα από τη Δυτική Ελλάδα, άλλα έργα γίνανε, άλλα έμειναν μισά» και προσέθεσε πως δεν ολοκληρώθηκαν όταν «ήταν είχαμε τις “παχιές” αγελάδες, αλλά από αυτή την κυβέρνηση, εν μέσω κρίσης».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως η Δυτική Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι υδρογονάνθρακες και ο τουρισμός. «Ξέρω ότι για κάποιους ίσως αυτά ακούγονται ωραία άλλα απίστευτα. 

«Άλλα ποσά απίστευτα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: 

«Κάποιοι το 2012 είχαν ετοιμάσει και το σχέδιο για έξοδο από το ευρώ. Ξέρετε τι σήμαιναν αυτά; Είδατε τι έγινε στην Αργεντινή; Σκεφτείτε τι θα κάναμε εδώ αν είχαμε κάνει αυτά που μας λέγανε κάποιοι, δηλαδή “να ακολουθήσουμε το δρόμο της Αργεντινής”».

Ωστόσο, συνέχισε ο πρωθυπουργός «αποφύγαμε τα χειρότερα και τα τρισχειρότερα. Βγάζουμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, και όλα αυτά κάποτε έμοιαζαν απίστευτα».

«Αυτή τη στιγμή μιλάω με τη σοβαρότητα που ένας πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίζει την οικονομία και την ανεργία. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε πως η «ανάπτυξη θα έρθει και στη Δυτική Ελλάδα, δεν θα περάσει από δίπλα. Είχα υποσχεθεί δυο πράγματα, στην ανάπτυξη που έρχεται δεν θα αφήσω να μείνει πίσω κανένας, θα είναι ανάπτυξη για όλους και κυρίως για τα νέα τα παιδιά».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε την επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «πρέπει να γίνουν επενδύσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τις διώχνει. Θέλει να σκίσει τα μνημόνια, ασχολείται με το χτες, ενώ εμείς ασχολούμαστε με το αύριο».

«Πώς θα αντιδράσουν τα 27 κοινοβούλια και πως θα το κάνει; Θα ζητήσει και άλλα μνημόνια;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πώς θα πάρουμε περικοπή επιτοκίων το Σεπτέμβριο; Πως θα πάρουμε ρευστότητα; Υπάρχει κανείς που θέλει να γυρίσει πίσω;».

«Ένας μόνος υπάρχει που θέλει να γυρίσει πίσω, ένας που τρέφεται πολιτικά από τον πόνο», σημείωσε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Δεν τους ενδιαφέρει η Ελλάδα, τους ενδιαφέρει να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Για να υπάρχει ανάπτυξη η Ελλάδα χρειάζεται διεθνή στηρίγματα».

Χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Κουμουνδούρου «ύμνο στο λαθρομετανάστη» και συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας πως  «έφτασαν προχθές να μας πουν ότι θα πρέπει οι διαδηλωτές να αποφασίζουν οι ίδιοι να διακόψουν την κυκλοφορία και να ταλαιπωρείται όλη η πόλη». 

«Δεν έχουν δικαιώματα εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους;» διερωτήθηκε. 

Επιδιώκουν γενικευμένη αστάθεια, συνέχισε ο πρωθυπουργός, και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως «θέλει να ρίξει την κυβέρνηση» πως μέσα από συλλαλητήρια « ζήτησε να αποστατήσουν βουλευτές, καλεί το λαό να τον βοηθήσει σε σχέδια αποσταθεροποίησης της χωράς».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σαμαράς προσέθεσε πως «εάν αρχίσει η αστάθεια, οι αφίξεις από τον τουρισμό θα σταματήσουν, θα χάσει λεφτά ο κόσμος» είπε και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την κρίση για να διασωθούν όλα αυτά που μας οδήγησαν εκεί: συντεχνίες, γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή».

«Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε σχέδιο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό ήθελε», είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε:  «Όλοι γνώριζαν, δεν ήταν επιλογή για τους εταίρους διάχυτος φόβος, ο κ. Τσίπρας που μιλά για μπλόφες ή δεν έχει καταλάβει τίποτα ή είναι ένας επικίνδυνος τζογαδόρος που βλέπει μπλόφες».

«Δεν χωράει χαλαρότητα» είπε ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και προσέθεσε: «Πρέπει όλοι να ψηφίσουμε για να εμποδίσουμε τα σχέδια αστάθειας και δεν εξαρτάται η πορεία της κυβέρνησης από την ψήφο σας άλλα η πορεία της χώρας».  

«Θα αναδείξουμε την άλλη Ελλάδα»

Κατά την περιοδεία του στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία, ο πρωθυπουργός θέλησε να αναδείξει την «άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της δημιουργίας», όπως ανέφερε και από το λιμάνι της Πάτρας όπου επισκέφτηκε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Πήγα σε δρόμους, επισκέφτηκα το λιμάνι των Πατρών, είδα κόμβους που τελειώνουν ή θα τελειώσουν σύντομα, γιατί όλα αυτά, όταν κανείς τα αθροίσει, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την καινούργια Ελλάδα που, πέρα και πάνω από κόμματα, όλοι ονειρευόμαστε. Και πιστεύω ότι περνάμε μία περίοδο, που κανείς πρέπει να ενώνει και όχι να διαιρεί. Και ο ρόλος ενός ηγέτη πρέπει να είναι ενοποιητικός, όχι διχαστικός, όχι διαιρετικός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τις start up επιχειρήσεις στο Τεχνολογικό Πάρκο της Πάτρας. Μεταξύ αυτών και την Εταιρία Μηχανικής με αντικείμενο αεροναυπηγικές υπηρεσίες διεθνώς, εταιρεία που αναπτύσσει φαρμακευτικά προϊόντα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την υπέρταση και εταιρία που κατασκευάζει μεμβράνες υψηλής αντοχής για ειδικές χρήσεις στην επεξεργασία καυσίμων.

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε αναλυτικά από τους εργαζόμενους και τους ερευνητές για τις ανάγκες που υπάρχουν και δεσμεύτηκε να λύνει άμεσα όποιο πρόβλημά συναντήσουν στην πορεία.