Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Με ανάμεικτα και αντιφατικά συναισθήματα έφθασαν στην κάλπη του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα κομματικά επιτελεία διατυπώνουν συγκρουόμενες εκτιμήσεις και προβλέψεις ως προς την έκβαση των εκλογών, πόσο μάλλον που η εικόνα ολόκληρης της χώρας δεν εμφανίζεται ενιαία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η εικόνα δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά, τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στις δημοσκοπήσεις, όλες οι «μεγάλες μάχες» θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, αφού σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, κανείς υποψήφιος δεν φαίνεται ότι θα κερδίσει δήμο ή περιφέρεια από την πρώτη Κυριακή.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι ειδικοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν εκπλήξεις, διότι η αποφασιστικότητα του εκλογικού σώματος είναι χαμηλή και ενδεχομένως να υπάρξουν μεταβολές ακόμη και την ύστατη στιγμή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού, εμφανίζονται αισιόδοξοι για είσοδο του 85-90% των υποψηφίων της για τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο και μιλάνε για προοπτικές να κερδίσουν σε έξι ή σε επτά. Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, ενώ «μαύρη τρύπα» παραμένει η περιφέρεια Αττικής για τη ΝΔ.
 
Πολλοί στη ΝΔ μιλούν ήδη για έλλειψη ενιαίας διεύθυνσης του εκλογικού αγώνα, για άστοχες επιλογές υποψηφίων και για λάθη στην προεκλογική τακτική.

«Πρώτα διαλέξαμε λάθος υποψηφίους και τώρα  πολώνουμε τις εκλογές προκειμένου να συσπειρώσουμε τους οπαδούς μας για να τους ψηφίσουν. Και τώρα κινδυνεύουμε να συσπειρώσουμε όσους είναι αντιμνημονιακούς» παρατηρούσε στέλεχος της ΝΔ που είχε ενεργό ηγετική παρουσία σε παλαιότερες νικηφόρες δημοτικές εκλογές.

Αυτή την εκλογική ασάφεια της ΝΔ επιχειρούν να εκμεταλλευθούν στο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας το θέμα «του εγκλωβισμού της ΝΔ από τις δυνάμεις του αντιμνημονίου και τη Χρυσή Αυγή». Είναι αλήθεια ότι στην Κουμουνδούρου δέχθηκαν ως μάννα εξ ουρανού μερικές «γαλάζιες» υποψηφιότητες και αυτό προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν.

Πάντως η ΝΔ ήδη αναπτύσσει στρατηγική δεύτερου γύρου και αυτό θα φανεί ξεκάθαρα από την προσεχή Δευτέρα, αν και έχει αναπτυχθεί «αντικυβερνητικό μέτωπο» που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα πλήξει τους «γαλάζιους» υποψηφίους.
 
Αυτήν τη στιγμή πάντως δεν υπάρχει σαφής και ενιαία εικόνα για ολόκληρη τη χώρα και το σύνολο των περιφερειών. Στη ΝΔ εκφράζουν την ελπίδα ότι θα αποκομίσουν μεγαλύτερο σχεδόν τον ίδιο αριθμό περιφερειών με το 2010, ώστε να αντισταθμίσουν σε εντυπώσεις την (πιθανή) απώλεια της περιφέρειας Αττικής και το ενδεχόμενο να μην είναι στο δεύτερο γύρο ο υποψήφιος της. Απεναντίας στο ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για εκπλήξεις την ύστατη στιγμή σε περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων, ενώ κρίσιμος παράγοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων.