Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Φουντώνει» για τα καλά η μάχη των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους υποψηφίους να «οργώνουν» την Ευρώπη και να κονταροχτυπιούνται στις τηλεμαχίες. Πίσω όμως από αυτές τις προεκλογικές καμπάνιες υπάρχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντες αριθμοί.

Μία πανευρωπαϊκή καμπάνια, για την ανάληψη μιας θέσης που, ουσιαστικά για πρώτη φορά θα επηρεαστεί από την ετυμηγορία των πολιτών, απαιτεί χρήμα και γι' αυτόν τον λόγο οι υποψηφιότητες του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Μάρτιν Σουλτς δεν θεωρούνται άδικα φαβορί. 

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει μπάτζετ 1,65 εκατ. ευρώ, ποσό που του επέτρεψε, μέχρι τώρα, να έχει επισκεφθεί 18 χώρες της Ε.Ε. στο πλαίσιο της περιοδείας του, σύμφωνα με το euobserver.com. Ο γερμανός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς διαθέτει επίσης, «γεμάτες τσέπες», αφού η καμπάνια του υποστηρίζεται από ένα μπάτζετ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η υποψηφιότητα του Γκι Φέρχοφσταντ, για τους Φιλελευθέρους έχει προϋπολογισμό λίγο κάτω από το εκατομμύριο, ενώ αυτός της «πράσινης» Σκα Κέλλερ, κυμαίνεται μεταξύ 300.000 και 500.000 ευρώ. Το χαμηλότερο μπάτζετ το έχει η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, αφού η Ευρωπαϊκή Αριστερά του εξασφαλίζει το... ταπεινό ποσό των 100.000 ευρώ.

Το επιτελείο του κ. Γιουνκέρ, πάντως είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό του Μάρτιν Σουλτς (25 άτομα έναντι 10), ενώ ο λουξεμβουργιανός υποψήφιος φαίνεται να προτιμά το λεωφορείο της εκστρατείας του, από τα τρένα που επιλέγει ο γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Hλικιακά, επίσης, Γιουνκέρ και Σουλτς δεν αντιπροσωπεύουν και ιδιαίτερα τον «φρέσκο αέρα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ο πρώτος είναι 59 ετών και ο δεύτερος 58. Ο κ. Φέρχοφσταντ είναι λίγο μεγαλύτερος (61 ετών), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι 40 ετών. Μικρότερη και των πέντε υποψηφίων για τη διαδοχή Μπαρόζο είναι η εκλεκτή των Πρασίνων, με 32 έτη ζωής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια άλλα στοιχεία για τους υποψηφίους και πιο συγκεκριμένα για τη δημοφιλία τους στο Twitter, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική. Ο κ. Σουλτς μπορεί να χαρακτηριστεί ως «βασιλιάς» του Twitter, εάν κρίνουμε από τους ανθρώπους που τον ακολουθούν, αφού είναι κατά πολύ περισσότεροι σε σχέση με τον δεύτερο.    

Τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη (@MartinSchulz) ακολουθούν 107.107 χρήστες, ενώ ακολουθεί ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (@JunckerEU) με 35.593 ακολούθους. Ο Γκι Φέρχοβσταντ (@GuyVerhofstadt) ακολουθείται από 24.910 χρήστες, η Σκα Κέλλερ (@SkaKeller) από 12.699, ενώ στην τελευταία θέση είναι ο Αλέξης Τσίπρας (@tsipras_eu) με 7.979 followers.