Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Ισχυρό πολιτικό μήνυμα προκύπτει από τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων όπως αποτυπώνονται στα EXIT POLL για την περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων. 

Με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ να προηγούνται δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κουμουνδούρου κερδιζει τις εντυπώσεις και μιλάει για ήττα της κυβέρνησης. Ωστόσο θα πρέπει να αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. 

Από την εικόνα των απαντήσεων που έδωσαν οι ψηφοφόροι και καταγράφηκαν στα EXIT POLL στην Περιφέρεια Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τα ποσοστά του από τις Βουλευτικές εκλογές του 2012 ( 30,8%) και η Ρένα Δούρου υπολογίζεται ότι θα λάβει ποσοστό από 27 έως 31%. Η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν υπερ του τον Ιούνιο του 2012. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν αρχίσει να δίνουν προβάδισμα στη Ρένα Δούρου με την επισήμανση ότι τη δεύτερη Κυριακή πρώτος έρχεται ο Γιάννης Σγουρός. Η ένδειξη από το EXIT POLL δεν αλλάζει αυτή την πρόβλεψη αν συνυπολογιστεί ότι και το 2010 στον πρώτο γύρο ο Γιάννης Σγουρός έχει πάρει 24% όπως και σήμερα.

Στο Δήμο της Αθήνας η οριακή πρωτιά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, 20 - 24% στα EXIT POLL, ενός πρωτοεμφανιζόμενου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιου προβεβλημένου στελέχους όπως στην Περιφέρεια Αττικής, είναι ένας ακόμα λόγος για χαμόγελα στην Κουμουνδούρου. Το πολιτικό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης παραμένει. Ωστόσο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, 15 - 19%,  θα έχει μεγάλη δυσαρέσκεια κατά του Νικήτα Κακλαμάνη, 7,5 - 9,5%, καθώς αν δεν είχε χωριστεί στα δύο ο κόσμος της κεντροδεξιάς σήμερα πιθανώς θα ήταν υποψήφιος για το δεύτερο γύρο, αν όχι στην πρώτη θέση, όπως προκύπτει αν αθροίσουμε τα ποσοστά των δύο υποψηφίων. Ο Γιώργος Καμίνης, 19 - 23%,  φαίνεται να μην έπεισε τους Αθηναίους για τα έργα και τις ημέρες του στο Δήμο. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατον να βγει στο δεύτερο γύρο πρώτος. 

Αντίθετα την πελιοψηφία των ψηφοφόρων όπως δείχνουν τα EXIT POLL έπεισε ο Γιάννης Μπουτάρης. Με ποσοστό 35,7 - 39,7% μοιάζει πολύ δύσκολο να χάσει τη δημαρχία Θεσσαλονίκης, από τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη 24,1 - 28,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα του Τρ. Μηταφίδη 14 - 16% δείχνει πολύ μακρυά από την πιθανότητα να περάσει στο δεύτερο γύρο. 

Και στον Πειραιά ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας σύμφωνα με τα EXIT POLL έρχεται τρίτος με ποσοστό 18,5 - 22,5% αρκετές μονάδες πίσω από τον Βασίλη Μιχαλολιάκο 28 - 32% και τον Γιάννη Μώραλη ο οποίος έρχεται πρώτος με 33,5 - 37,5%. 

Τρίτος και ο Κ. Σπαρτινός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα 16 - 19%, με δεύτερο τον Κ. Χριστόπουλο, 20,5 - 23,5% προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά ανεξάρτητο υποψήφιο, με πρώτο τον υποψήφιο του ΚΚΕ Κ. Πελετίδη 27,6% - 30,6% ο οποίος φέρνει θετικά μηνύματα στον Περισσό. Αντιθέτως το ΚΚΕ χάνει σύμφωνα με τα EXIT POLL τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια Αττικής σε σχέση με τα ποσοστά που είχε λάβει το 2010. 

Οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής κρατήθηκαν στα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος και σε ορισμένες περιπτώσεις αύξησαν την επιρροή που είχαν στις τοπικές κοινωνίες το 2010. Στην Αθήνα ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέγραψε σύμφωνα με τα EXIT POLLS ποσοστό 14 - 17% και ο Ηλίας Παναγιώταρος στην Περιφέρεια Αττικής 9 - 11%, ενώ ο Α. Ματθαιόπουλος για το Δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται να λαμβάνει 5,7 - 7,7% σύμφωνα πάντα με τα  EXIT POLL. 

Τα ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν με τα πραγματικά ποσοστά της κάλπης τα οποία σε πολλές περιπτώσεις στις επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής είναι πολύ πιθανόν να ανατραπούν. Σίγουρα όμως τα ερωτήματα που μπαίνουν για τις κεντρικές επιλογές των κομμάτων μένει να απαντηθούν από τα επιτελεία των αρχηγών. 

Για παράδειγμα για τη Νέα Δημοκρατία στην Κεντρική Μακεδονία υπήρξε αποδοκιμασία της επιλογής του Γιάννη Ιωαννίδη σε σχέση με τον "αντάρτη" Απόστολο Τζιτζικώστα. Ή για το ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές των προσώπων στην Αττική και την Αθήνα είχαν θετικότερη αποδοχή από επιλογές όπως στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη ή την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Το συμπέρασμα είναι ότι όποιος πανηγυρίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρήσει να βγάλει ασφαλές πολιτικό συμπέρασμα θα κάνει τεράστιο λάθος. Το άλμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και στην Αθήνα διαμορφώνει μεν μια εικόνα πρωτιάς στη συνείδηση των ψηφοφόρων όμως το τελικό συμπέρασμα θα συνυπολογιστεί με τα ποσοστά όλης της Ελλάδας και όχι μόνο στις εκλογές για Δημάρχους και Περιφερειάρχες αλλά και στις Ευρωεκλογές, όσο κι αν ιστορικά η κάλπη για τους Ευρωβουλευτές μαγνητίζει την ψήφο αποδοκιμασίας και δυσαρέσκειας για τους εκάστοτε κυβερνώντες.     

Γ.