Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Παρά το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που προέκυψε από τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων στα EXIT POLL για την περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων, η εικόνα άρχισε να μεταβάλλεται όταν οι κάρτες των αποτελεσμάτων έδειξαν τα ποσοστά του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικων εκλογών. 

Η Κουμουνδούρου εστίασε από την αρχή στις περιφέρειες που προηγούνται οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεψε ανατροπή του συνολικού πολιτικού κλίματος. Μιλάει για ήττα της κυβέρνησης και αποδοκιμασία της ακολουθούμενης πολιτικής. Ωστόσο τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων δεν αφήνουν περιθώρια για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Αλλού οι ψηφοφόροι επέλεξαν πρόσωπα και αλλού πιθανώς κομματικές υποψηφιότητες. Δεν μπορείς να τσουβαλιάζεις κατά το δοκούν τα μηνύματα της κάλπης στις τοπικές εκλογές.

Η διόρθωση των εκτιμήσεων των EXIT POLLS τρεις ώρες μετά, δημιούργησαν νέες πολιτικές εντυπώσεις καθώς όχι μόνο δεν ήταν μεγάλη η διαφορά που έδιναν στην υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής αλλά οι δημοσκόποι παραδέχτηκαν μεγάλο λάθος στην εκτίμηση υπερ της Ρένας Δούρου. Έγινε φανερή η υπερεκτίμηση της επιρροής και της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, κάτι το οποίο τα επίσημα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν.  

Από την εικόνα που καταγράφηκε στις 19:00 στα EXIT POLLS στην Περιφέρεια Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ με την Ρένα Δούρου φαινόταν ότι θα λάβει ποσοστό από 27 έως 31%. Ότι θα κρατήσει δηλαδή τη δύναμη που είχε στην Αττική στις Βουλευτικές εκλογές του 2012. Με τη διόρθωση το ποσοστό της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική έπεσε στο 24,5% και στην παραδοχή ενός λάθους των δημοσκόπων το οποίο είχε προλάβει να δημιουργήσει τις πρώτες εντυπώσεις. Η διαφορά του Γιάννη Σγουρού στη νεότερη εκτίμηση ήταν μόλις 2,5% αφού υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στο 22% χωρίς να αποκλείεται να επικρατήσει τη δεύτερη Κυριακή.  

Στο Δήμο της Αθήνας οι δημοσκόποι φάνηκε να δικαιώνονται στο εύρος των ποσοστών που έδωσαν στους υποψήφιους. Με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα περίπου στο 20% των τμημάτων ο Γιώργος Καμίνης φαίνεται να κινείται πιο κοντά στο ανώτερο ποσοστό που του έδιναν στα EXIT POLLS 21+% και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο χαμηλότερο 20-%. Η επίδοση ενός πρωτοεμφανιζόμενου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιου προβεβλημένου στελέχους όπως στην Περιφέρεια Αττικής, είναι ένας ακόμα λόγος για χαμόγελα στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο και πάλι η εικόνα της σαρωτικής νίκης κι εδώ ανατράπηκε. Το πολιτικό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης δεν παρέμεινε ξεκάθαρο. Ωστόσο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, 15 - 19%,  θα έχει μεγάλη δυσαρέσκεια κατά του Νικήτα Κακλαμάνη, 7,5 - 9,5%, καθώς αν δεν είχε χωριστεί στα δύο ο κόσμος της κεντροδεξιάς σήμερα πιθανώς θα ήταν υποψήφιος για το δεύτερο γύρο, αν όχι στην πρώτη θέση, όπως προκύπτει αν αθροίσουμε τα ποσοστά των δύο υποψηφίων. 

Οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής κρατήθηκαν στα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος και σε ορισμένες περιπτώσεις αύξησαν την επιρροή που είχαν στις τοπικές κοινωνίες το 2010. Στην Αθήνα ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέγραψε σύμφωνα με τα EXIT POLLS ποσοστό 14 - 17% και ο Ηλίας Παναγιώταρος στην Περιφέρεια Αττικής 9 - 11%, ενώ ο Α. Ματθαιόπουλος για το Δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται να λαμβάνει 5,7 - 7,7% σύμφωνα πάντα με τα  EXIT POLLS. 

Τα ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν με τα πραγματικά ποσοστά της κάλπης τα οποία σε πολλές περιπτώσεις στις επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής είναι πολύ πιθανόν να ανατραπούν. Σίγουρα όμως τα ερωτήματα που μπαίνουν για τις κεντρικές επιλογές των κομμάτων μένει να απαντηθούν από τα επιτελεία των αρχηγών. 

Για παράδειγμα για τη Νέα Δημοκρατία στην Κεντρική Μακεδονία υπήρξε αποδοκιμασία της επιλογής του Γιάννη Ιωαννίδη σε σχέση με τον "αντάρτη" Απόστολο Τζιτζικώστα. Ή για το ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή των προσώπων στην Αττική και την Αθήνα είχαν θετικότερη αποδοχή από επιλογές όπως στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη ή την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Το συμπέρασμα είναι ότι όποιος πανηγυρίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρήσει να βγάλει ασφαλές πολιτικό συμπέρασμα θα κάνει τεράστιο λάθος. Το άλμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και στην Αθήνα διαμορφώνει μεν μια εικόνα στη συνείδηση των ψηφοφόρων όμως το τελικό συμπέρασμα θα συνυπολογιστεί με τα ποσοστά όλης της Ελλάδας και όχι μόνο στις εκλογές για Δημάρχους και Περιφερειάρχες αλλά και στις Ευρωεκλογές, όσο κι αν ιστορικά η κάλπη για τους Ευρωβουλευτές μαγνητίζει την ψήφο αποδοκιμασίας και δυσαρέσκειας για τους εκάστοτε κυβερνώντες.