Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Πολλά ερωτήματα και πολλές πολιτικές αναλύσεις προκαλούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Ήταν ένα το μήνυμα της κάλπης και κοινό για όλη την Ελλάδα;

Προδικάζεται ο δεύτερος γύρος στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας; 

Μπορεί κάποιο κόμμα να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου; 

Δικαίως ο ΣΥΡΙΖΑ είδε σαφές προβάδισμα και έσπευσε να πανηγυρίσει από την εικόνα που έδωσαν τα EXIT POLLS; 

Δικαιούται η κυβέρνηση να θεωρεί ότι την ευνοεί η διόρθωση των δημοσκόπων τουλάχιστον σε ότι αφορά την εικόνα που δημιουργήθηκε για την Αττική και την Αθήνα; 

Η πολιτική τάση της κοινής γνώμης καταγράφεται στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ή στο δεύτερο γύρο όπου η ιστορία δείχνει ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι μικρότερη; 

Ας δούμε καταρχάς τα τελικά δεδομένα για τις Περιφέρειες.  

Στο δεύτερο γύρο θα συμμετάσχουν υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας σε 12 Περιφέρειες. Σε 7 θα είναι υποψήφιοι προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά. Πέντε ή έξι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στο δεύτερο γύρο ενώ δύο είναι ανεξάρτητοι χωρίς κομματική υποστήριξη. 

Με αυτά τα δεδομένα το χρώμα που θα επικρατήσει στο χάρη της Ελλάδας στις Περιφερειακές εκλογές το βράδυ της Κυριακής 25 Μαΐου δεν θα είναι σομόν αλλά γαλάζιο. Στη Νέα Δημοκρατία θα βάλουν πάλι κάτω τα πρόσωπα για να δουν ποια σφάλματα τους στέρησαν περισσότερο γαλάζιο χρώμα στο χάρτη ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσουν ευθύνες γιατί εκεί που περίμεναν 7 έως 9 υποψήφιους στο δεύτερο γύρο, μπήκαν μόνο πέντε και πιθανώς να μην υπάρχει καμία σομόν περιφέρεια την ώρα που θα θελήσουν να πανηγυρίσουν για την πρωτιά στις ευρωεκλογές. 

Σε ότι αφορά στους δήμους. Εκτός από την Αθήνα σε κανέναν μεγάλο δήμο δεν μπαίνει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα προβληματίσει τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων για την αποτίμηση της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που προέκυψε από τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων στα EXIT POLLS για την περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων άρχισε να θολώνει όταν οι κάρτες των αποτελεσμάτων έδειξαν τα πραγματικά ποσοστά του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικων εκλογών. 

Όπως είναι φυσικό τέτοιες ημέρες ευδοκιμούν οι "σοφοί" αναλυτές των πολιτικών μηνυμάτων. Είναι λογικό ο καθένας να βλέπει υπό το δικό του πρίσμα το αποτέλεσμα των εκλογών ανάλογα με την εμπειρία και την κομματική προέλευση. Ο Αλέξης Τσίπρας είδε "νέο δρόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση" και εστίασε όπως ήταν φυσικό στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων προβλέποντας ότι "θα γυρίσουν σελίδα τη δεύτερη Κυριακή". Έστειλε μάλιστα το δικό του μήνυμα για τις Ευρωεκλογές στις οποίες έδωσε το χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά του μνημονίου. 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο δικό του μήνυμα για τη δεύτερη Κυριακή έθεσε το δίλημμα της σταθερότητας στους ψηφοφόρους, χωρίς να παραγνωρίζει τα θετικά όπως είπε μηνύματα του πρώτου γύρου των εκλογών. 

Οι αρχηγοί λοιπόν προτιμούν να βλέπουν το δικό τους ποτήρι μισογεμάτο και στο χρώμα που τους ενδιαφέρει ενώ το ποτήρι του αντιπάλου μισοάδειο. 

Το μήνυμα της κάλπης του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ασφαλώς ήταν πολύσημο. Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου δεν μπορεί να τα προδικάσει κανείς, ακόμα κι αν όσοι προηγούνται θέλουν μόλις λίγους ψήφους για να κατακτήσουν το 50 + 1 που θα τους φέρει νικητές. 

Τεράστιο σφάλμα διαπράττει όποιος σπεύδει να πανηγυρίσει από τον πρώτο γύρο χωρίς να μελετήσει σε βάθος το πολιτικό πρόσημο της ψήφου και φυσικά αν έχει κομματικό χαρακτήρα ή όχι. 

Τα EXIT POLLS και οι δημοσκόποι για ακόμη μια φορά διαψεύστηκαν και αυτή τη φορά έδωσαν λανθασμένα μεγαλύτερο εύρος στη διαφορά υπερ του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, το οποίο θα φαντάζει αστείο αν υπάρχει ολική ανατροπή στο δεύτερο γύρο. Η παραδοχή αυτή των δημοσκόπων δεν ευνοεί το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς δεν αφορά σε δικό του υποψήφιο. Στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποψήφιο στο δεύτερο γύρο. Κι εδώ ίσως αναζητηθούν ευθύνες για την εντύπωση που σχηματίζεται με κάποιες λανθασμένες πολιτικές επιλογές. Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα θα λένε στη Συγγρού όταν διαπιστώνουν ότι με μικρές στρατηγικές κινήσεις θα μπορούσε το κλίμα να ήταν εντελώς διαφορετικό. Παράδειγμα το άθροισμα των ποσοστών Σπηλιωτόπουλου - Καμίνη στην Αθήνα. 

Το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών θα συμπέσει με τις Ευρωεκλογές. Αν η κυβέρνηση στόχευε εξαρχής να εξισορροπήσει τα μηνύματα που θα προκύπτουν από τις τρεις πλέον κάλπες, ή να θολώσει το μήνυμα μιας πιθανής αποδοκιμασίας της πολιτικής της μέσω της κάλπης των ευρωεκλογών, όπως συνήθως συμβαίνει, τότε ίσως τα καταφέρει. Πολλοί όμως θα εκτιμήσουν ότι αν είχαν συμπέσει οι Ευρωεκλογές με την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών τότε η κυβέρνηση θα είχε τη σοβαρή πιθανότητα να επιδείξει ένα γαλάζιο χάρτη τη δεύτερη Κυριακή στις Περιφέρειες και να κερδίσει τις τελευταίες εντυπώσεις.

Με το χαρακτήρα που έδωσαν και οι δύο αρχηγοί στη μάχη της επόμενης Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να πει ποιο ποσοστό στις Ευρωεκλογές θα σημαίνει πολιτική σταθερότητα και θα είναι διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ  από την πλευρά του θα πρέπει να θέσει το ποσοστό της πολιτική ανατροπής και της αποδοκιμασίας των μνημονίων. Αρκεί κανείς να μην πειστεί εύκολα όπως την πρώτη Κυριακή από τα EXIT POLLS...