Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Θετικά αποτιμούν στη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο κρατούν χαμηλά τους τόνους, δεν εφησυχάζουν και ρίχνουν το βάρος στη δεύτερη Κυριακή και τη μάχη των ευρωεκλογών.  

Το διακύβευμα της 25ης Μαΐου έθεσε εκ νέου ο πρωθυπουργός όταν υπήρξε σαφή εικόνα των αποτελεσμάτων και συνοψίζεται στη φράση «είτε ψηφίζουμε σταθερότητα για να πάμε μπροστά και να βγούμε από την κρίση είτε αστάθεια, χάνονται οι θυσίες και ξανακυλάμε στην κρίση». 

Σε σχέση με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής στη ΝΔ επισημαίνουν το γεγονός ότι οι γαλάζιοι υποψήφιοι είναι μέσα στο δεύτερο γύρο στις 12 από τις 13 Περιφέρειες όταν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να περάσουν μόνο 6 και με ποσοστά που απέχουν πολύ από τους πρώτους. Με τα δεδομένα αυτά συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι το αποτέλεσμα της Αττικής και του Δήμου της Αθήνας εξισορροπείται από τις περιφέρειες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση. 

Μάλιστα στελέχη της ΝΔ εξέφραζαν την απορία τους για τους αρχικούς πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στις ηγεσίες των Περιφερειών, όπως διατείνονταν από το πρωί της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτοντας ψηλά τον πήχη. 

Όπως εκτιμούσαν τα ίδια στελέχη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αγγίξει την οροφή των ποσοστών του και δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το φράγμα του 2012, αν και πολιτικοποίησε στο μέγιστο βαθμό και έκανε πιο «άγριες» τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τα ποσοστά της αποχής, φαίνεται ότι η πλειοψηφία αυτών που δεν πήγε να ψηφίσει την πρώτη Κυριακή ήταν ψηφοφόροι της ΝΔ. 

Ο πρωθυπουργός πάντως θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική και αυτή την εβδομάδα, με περιοδείες σε όλη τη χώρα και στοχευμένες δράσεις, καθώς όπως φάνηκε (π.χ. Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο ή Κατσανιώτης στη Δυτική Ελλάδα) σε όσες περιοχές επισκέφθηκε υπήρξαν θετικά αποτελέσματα για τους υποψηφίους της ΝΔ. 

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι πιο σκληρή από σήμερα, με τους τόνους να έχουν ανέβει ήδη από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ως «υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας» και άφηναν να εννοηθεί πως αν η διαφορά των ευρωεκλογών είναι μεγάλη σε βάρος της ΝΔ, τότε το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών θα τεθεί εκ των πραγμάτων. 

Όπως τόνιζαν πάντως οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά «παίρνουμε το μήνυμα και συνεχίζουμε με βάση αυτό». Ο πρωθυπουργός, έπειτα από τη δήλωσή του που έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ανέβηκε ξανά στο γραφείο του στον 3ο όροφο του αρχηγείου της ΝΔ και συνέχισε τις συσκέψεις με το επιτελείο του, για το σχεδιασμό των 6 ημερών που απομένουν μέχρι την άλλη Κυριακή.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr ο κ. Σαμαράς έκανε αρκετά τηλεφωνήματα στους υποψήφιους Περιφερειάρχες και δημάρχους του κόμματος και για να τους συγχαρεί αλλά και για να οργανώσουν τη στήριξη όλων των γαλάζιων υποψηφίων ενόψει της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.