Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Πίστωση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για να ανακαθορίσει την στρατηγική του για την 25η Μαΐου πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Η Χαριλάου Τρικούπη είχε δεσμευθεί ότι δεν θα πανηγύριζε σε περίπτωση που οι κεντροαριστερές δυνάμεις στις περιφέρειες και τους δήμους θα αποσπούσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Και αυτό έκαναν χθες τα στελέχη της αν και στις εσωτερικές συσκέψεις ερμήνευσαν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα.  

Ο απολογισμός που έκαναν ήταν θετικός. Παράγοντες του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι ο στόχος επετεύχθη καθώς συνολικά υποψήφιοι του προοδευτικού χώρου πέρασαν στον β' γύρο και θα αναμετρηθούν είτε με υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας (σε έξι περιφέρειες), είτε με υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ (σε δύο περιφέρειες). 

Επίσης με ανακούφιση εισέπραξαν τα αποτελέσματα για τους κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ενώ κρυφά χαμογελούσαν και για την πρωτιά Μώραλη στον Πειραιά καθώς το μισό ΠΑΣΟΚ είχε ήδη συμπαραταχθεί με τον συνδυασμό του. 

Βεβαίως, οι σκοτούρες δεν έχουν φύγει από το μυαλό του κ. Βενιζέλου καθώς ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η Κεντροαριστερά θα κερδίσει κάποιες περιφέρειες ή τούς μεγάλους δήμους ούτε να υποστηρίξει ότι η "Ελιά" και το ΠΑΣΟΚ θα πάνε καλά στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. 

Όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον όλο το βάρος της ευθύνης για την κυβερνητική σταθερότητα στην πλάτη του καθώς θεωρεί ότι η ΝΔ στριμώχτηκε σε μεγάλο βαθμό και έχει έρθει σε δύσκολη θέση πολιτικά. 

"Δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι" λένε από την Χαριλάου Τρικούπη εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα. Επισημαίνουν δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιφέρειες συγκέντρωσε ποσοστά πολύ μικρότερα από εκείνα που απέσπασε τον Ιούνιο του 2012 στις εθνικές εκλογές.