Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Η πρωτιά της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, χωρίς αμφιβολία, είναι ιδιαίτερου συμβολικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα. Όπως είναι και ιδιαιτέρως σημαντική η είσοδος του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον δεύτερο γύρο της μάχης της Αθήνας.  

Ωστόσο, όταν στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει στην Αττική 31% και στην Αθήνα κοντά στο 30%, τα- σαφώς υποδεέστερα- ποσοστά της Δούρου και του Σακελλαρίδη, δεν αφήνουν περιθώρια να μιλάς για ανατροπή. Ίσως γι αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας- έξυπνος άνθρωπος είναι, απέφυγε να θέσει πολιτικό ζήτημα και παρέπεμψε στην επόμενη Κυριακή.  

Η αλήθεια είναι ότι χθες, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στη βάσανο ενός… σκωτσέζικου ντους. Τα αποτελέσματα των exit poll πάγωσαν τη ΝΔ και έκαναν την Κουμουνδούρου να πανηγυρίζει. Στη συνέχεια, είχαμε ανατροπή του κλίματος. Οι οκτώ μονάδες διαφοράς για τη Ρένα Δούρου έπεσαν κάτω από τις δύο και ο Σακελλαρίδης από πρώτος πέρασε δεύτερος.  

Αντιθέτως η ΝΔ είδε να γίνονται δυνατά τα… αδύνατα, όπως να περνάει στον δεύτερο γύρο στην Κρήτη και την Δυτική Ελλάδα εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, να βρίσκεται πρώτη στο Αιγαίο, Βόρειο και Νότιο (με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός μάχης), να σαρώνει στην Ήπειρο- νικητής ο Καχριμάνης από την πρώτη Κυριακή, την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Θεσσαλία (εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε τρίτος).  

Αν εξαιρέσει κανείς την Αττική, η ΝΔ κερδίζει από χθες την Ήπειρο και περνάει στον δεύτερο γύρο και στις 11 υπόλοιπες περιφέρειες, η κεντροαριστερά περνάει στις έξι και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις σε τρεις: στα Ιόνια όπου έχει τύχη να κερδίσει στον β’ γύρο και σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Στερεά, περιφέρειες στις οποίες δεν έχει καμιά τύχη. Μάλιστα στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστά μικρότερα από εκείνα των εκλογών του Μαΐου του 2012.  

Μπορεί λοιπόν να πει κανείς ότι η ΝΔ κέρδισε τη χθεσινή μάχη; Όχι φυσικά, μιας και υπάρχει η Αττική και η Αθήνα- δεν είναι τυχαίο ότι εκεί εστίασε τις δηλώσεις του και ο Α. Τσίπρας, όπως υπάρχει και η Κεντρική Μακεδονία όπου Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης συγκέντρωσαν σε άθροισμα ποσοστό μεγαλύτερο από 50%.  

Η ΝΔ- ταπεινή μας άποψη, έφερε ισοπαλία στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά την έφερε με… αυτογκόλ. Είναι αυτή όμως που στον δεύτερο γύρο- όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσει τον αγώνα. Έστω και αν ήταν ο Τσίπρας που είπε ότι τα ωραιότερα γκολ μπαίνουν στο δεύτερο ημίχρονο…