Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
 
Η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και των exit polls δοκιμάζονται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έντονα. Οι δημοσκόποι αυτά τα χρόνια της κρίσης έχουν βρεί ουκ ολίγες φορές τον μπελά τους πέφτοντας κατά πολύ έξω σε εκτιμήσεις και αριθμούς. 
 
Για το λόγο αυτό άλλωστε εδώ και κάποια χρόνια δημοσιοποιείται ένα κοινό exit polls από όλες τις εταιρίες στα ιδιωτικά κανάλια ώστε να αποφεύγονται τα λάθη και οι συγκρούσεις. 
 
Θα περίμενε κανείς πως το πάθημα του 2012 θα έχει γίνει μάθημα. Ήδη οι δημοσκοπήσεις που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και γραπτές δημοσιοποιημένες απόψεις πολιτικών αναλυτών έδιναν μια σαφή εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος στις περιφέρειες και τους δήμους με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 
 
Λίγες ώρες πριν από το σφράγισμα της κάλπης και ενώ η επεξεργασία των στοιχείων των exit polls βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη άρχισαν να βλέπουν το φως πληροφορίες για ανατροπές και αποτελέσματα που θα επηρεάσουν άμεσα το πολιτικό σκηνικό. 
 
Τι είχε συμβεί και η Δούρου προηγείτο -στα exit polls- με 5-7 μονάδες από τον Σγουρό και πώς ο Σακελλαρίδης είχε καταφέρει να τερματίσει πρώτος στην Αθήνα προσπερνώντας τον Καμίνη;
 
Το παρασκήνιο εξόχως πλούσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr στην κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη που έγινε με τους επικεφαλής των εταιριών δημοσκοπήσεων δύο δημοσκόποι θέλησαν και κατάφεραν τελικά να περάσουν τη γραμμή τους. Ο λόγος για τον Ηλία Νικολακόπουλο και τον Δημήτρη Μαύρο. 
 
Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα αναφέρουν πως όταν ακούστηκαν «ενστάσεις» για την εκτίμηση του αποτελέσματος σε Αττική και Αθήνα η σύσκεψη περιορίστηκε σε όσους συμφώνησαν με αυτήν την τακτική. 
 
Στις 7 η ώρα λοιπόν το κλίμα για τη Δούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν θριαμβευτικό. Στα exit polls επικράτησε η τάση των Νικολακόπουλου και Μαύρου και η Ρένα Δούρου εμφανιζόταν ως μεγάλη νικήτρια. Τα ποσοστά της κυμαίνονταν από 27 έως 31% και του Γιάννη Σγουρού από 20,5 έως 24,5%. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα όμως έδειχναν μια εντελώς διαφορετική εικόνα με την ψαλίδα να κλείνει περίπου στο 1,5-2%, για να καταλήξει στο 98,75% της ενσωμάτωσης στα εξής ποσοστά: Ρένα Δούρου 23,81% και Γιάννης Σγουρός 22,09%. 
 
Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα θριάμβου που έδιναν στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη τον οποίο εμφάνιζαν πρώτο στον Δήμο της Αθήνας. Τελικά ο Γιώργος Καμίνης τερμάτισε πρωτος με 1% διαφορά από τον Σακελλαρίδη. 
 
Όσο και αν οι δημοσκόποι προσπάθησαν περίπου στις 8,30 το βράδυ να σώσουν την παρτίδα παρουσιάζοντας το σταθμισμένο αποτέλεσμα που έδινε εντελώς διαφορετική εικόνα σε Αττική και Αθήνα, δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν τις εντυπώσεις. 
 
Οι δικαιολογίες ότι οι πολίτες δεν λένε την αλήθεια ή δήθεν είναι πιο πρόθυμοι να απαντήσουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από τους υπόλοιπους ψηφοφόρους δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά. 
 
Ερώτημα, που ίσως μείνει και αναπάντητο, αποτελεί και το για ποιο λόγο οι κύριοι Νικολακόπουλος και Μαύρος αποφάσισαν να αναλάβουν τα «ηνία» της έρευνας και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα που όλοι είδαμε...