Επέστρεψε στο ναύσταθμο η φρεγάτα «Ψαρά» έχοντας διανύσει 18.000 ναυτικά μίλια σε μία τρίμηνη περιπολία συμμετέχοντας στην αντιπειρατική επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό.

Η απόσταση που κάλυψε αν θελήσουμε να την αντιστοιχήσουμε είναι σχεδόν όσο η περιφέρεια του Ισημερινού της Γης. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση, καθώς είχε την ευκαιρία πριν πέντε χρόνια να είναι το πρώτο «πλοίο -έδρας» του Διοικητή εν πλω της επιχείρησης «ΑΤΑΛΑΝΤΑ».

Τόσο η αποστολή όσο και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στη ελληνική φρεγάτα , ήταν η αποτροπή και η καταστολή φαινομένων πειρατείας, ένοπλης ληστείας καθώς και τυχόν παράνομων δραστηριοτήτων πλησίον των σομαλικών ακτών, σε συνεργασία με τις λοιπές δυνάμεις στην περιοχή. Βασική προτεραιότητα της αποστολής του πλοίου ήταν και η συνοδεία για παροχή προστασίας των εμπορικών πλοίων που αξιοποιούνται από το Διεθνές Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας (World Food Program – WFP), των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) και την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (African Union Mission in Somalia –AMISOM). Επιπρόσθετα, οι περιπολίες που της ανατέθηκαν στον Διεθνώς Προτεινόμενο Δίαυλο Ναυσιπλοΐας (IRTC), στον κόλπο του Άντεν, παρείχαν την δυνατότητα γρήγορης αντίδρασης στην αντιμετώπιση περιστατικών διατάραξης των θαλάσσιων γραμμών μεταφοράς και βοήθησαν στην καταστολή του φαινομένου της πειρατείας στην περιοχή.

Στην επίτευξη των εκάστοτε αποστολών σημαντικό ρόλο είχαν τόσο το οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας όσο και οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Δύναμης Υποβρυχίων Καταστροφών που ήταν στη δύναμή της .

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της αποστολής, τοπ ελληνικό πολεμικό πλοίο συνεργάστηκε με σκάφη και τα αεροπορικά μέσα που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή και προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, το Πακιστάν, την Σιγκαπούρη, την Μαλαισία, την Αυστραλία, τον Καναδά, κ.α. Η συνεργασία, η ομαδική προσπάθεια και η επιμονή στην επίτευξη του κοινού σκοπού, που δεν είναι άλλος από την καταστολή της πειρατείας, αποτελούν τους κύριους λόγους που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο σημαντική μείωση στις καταλήψεις εμπορικών πλοίων από πειρατές στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής.

Κατά την συμμετοχή της στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ, η ΦΓ ΨΑΡΑ ήρθε σε επαφή με τα πληρώματα αρκετών αλιευτικών σκαφών, από τα οποία έγινε αντιληπτό ότι χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης η βοήθεια που προσφέρεται από την διεθνή κοινότητα για την καταστολή του φαινομένου της πειρατείας και των παράνομων δραστηριοτήτων στη θάλασσα. Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την ημέρα που η ΦΓ ΨΑΡΑ κλήθηκε να παράσχει ιατρική βοήθεια σε ένα ιρανικό αλιευτικό του οποίου ο Κυβερνήτης έπασχε από τροφική δηλητηρίαση. Οι αντιδράσεις τόσο του πληρώματος, με την άμεση επίτευξη της ταχύτητας των 30 κόμβων, την ταχεία αποκατάσταση επικοινωνίας και τον έγκαιρο προσδιορισμό της θέσης με το εν ανάγκη σκάφος, όσο και του ιατρικού επιτελείου της Φ/Γ ΨΑΡΑ αποδείχτηκαν άμεσες και αποτελεσματικές, υπενθυμίζοντας σε όλους πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αλληλοβοήθεια στη θάλασσα.

Ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς η φρεγάτα αντεπεξήλθε απόλυτα στις απαιτήσεις της αποστολής και προέβαλε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας σε μια επιχείρηση και μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της αμυντικής μας διπλωματίας.

Γ. Κοκ.