current views are: 1

19 Μαΐου 2014
Δημοσίευση13:45

FT: Προβάδισμα της κυβέρνησης – Le Monde: Έκπληξη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έβγαλαν κοινό συμπέρασμα ούτε τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης από την πρώτη εκλογική «μάχη» στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν διαφορετικές «αναγνώσεις» των αποτελεσμάτων.

Δημοσίευση 13:45’
αρθρο-newpost

Δεν έβγαλαν κοινό συμπέρασμα ούτε τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης από την πρώτη εκλογική «μάχη» στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν διαφορετικές «αναγνώσεις» των αποτελεσμάτων.

Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Δεν έβγαλαν κοινό συμπέρασμα ούτε τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης από την πρώτη εκλογική «μάχη» στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν διαφορετικές «αναγνώσεις» των αποτελεσμάτων.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας αποσπά ένα προβάδισμα τις τοπικές εκλογές», αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, η οποία δημοσιεύει ανταπόκριση της Κέριν Χόουπ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ «πέταξε το γάντι» στον κυβερνητικό συνασπισμό στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών χθες, καταφέρνοντας να καταγράψει υψηλά ποσοστά στις εκλογές για τον δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια της Αττικής. 

Το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κατέγραψε, επίσης, σημαντικά κέρδη στην Αθήνα και τη δυτική Αττική, μια βιομηχανική περιοχή με τεράστια προβλήματα, όπου το ποσοστό της ανεργίας πλησιάζει το 70%, σημειώνεται στην ανταπόκριση των FT.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι που υποστήριξε η κυβέρνηση προηγούνται στις 9 από τις 13 περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο, προσθέτει η ανταπόκριση της εφημερίδας.

Le Monde: Έκπληξη με την ριζοσπαστική Αριστερά

«Η ριζοσπαστική Αριστερά προκάλεσε την έκπληξη στις δημοτικές» στην Ελλάδα, τονίζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Ο αριστερός ριζοσπαστικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε χθες «μια ώθηση πέρα από κάθε προσδοκία. Κατάφερε να κερδίσει τη δεύτερη θέση στην Αθήνα και να τεθεί επικεφαλής στην περιφέρεια Αττικής» δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα, με βάση τα αποτελέσματα που έδωσαν τα πρακτορεία και που βασίζονται στο 99,5% των καταμετρημένων ψήφων.

Το δημοσίευμα σημειώνει το γεγονός ότι στην ελληνική πρωτεύουσα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 20,1% των ψήφων, πίσω από τον νυν δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος, αλλά με την υποστήριξη των σοσιαλιστών.

Γίνεται επίσης αναφορά στον υποψήφιο και εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που με ποσοστό 16,11% ήλθε τέταρτος στην Αθήνα, λίγo πίσω από τον υποψήφιο της ΝΔ, που συγκέντρωσε 16,92%.

Bloomberg: Χωρίς σαφή νικητή ο πρώτος γύρος

Η ηλεκτρονική έκδοση του Bloomberg επισημαίνει ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα έληξε χθες χωρίς κανένα κόμμα να εξασφαλίσει αρκετή στήριξη για να ανακηρυχθεί με αποφασιστικότητα νικητής. Και αυτό, γιατί «οι προσωπικότητες υπερκέρασαν τα πολιτικά κόμματα, καθώς ανεξάρτητοι υποψήφιοι είχαν το προβάδισμα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά» δήλωσε ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη διάσπαση του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσούκαλης τόνισε ότι το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, απέτυχε να συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά στις χθεσινές εκλογές και «δεν υπήρξε σαφές momentum για το ίδιο».

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Μαγκλάρας, σύμβουλος του εδρεύοντος στην Αθήνα «Triton Asset Management» fund, δήλωσε ότι «οι εκλογές για τους δήμους, τις περιφέρειες, αλλά και οι ευρωεκλογές, αύξησαν σημαντικά την αστάθεια της αγοράς, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει και την επόμενη εβδομάδα. H πολιτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων των επικείμενων εκλογών επηρεάζει την αγορά, ενώ μπορεί να επηρεάσει και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα».

WSJ: Λαβωμένη η δικομματική κυβέρνηση

Η δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα εξήλθε χθες λαβωμένη από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς οι υποψήφιοι από τη ριζοσπαστική αριστερά αντιπολίτευση απέσπασαν ισχυρά ποσοστά σε τουλάχιστον δύο σημαντικές εκλογικές περιφέρειες, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια θέση στον επόμενο εκλογικό γύρο, επισημαίνει ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σχετικά χαμηλά ποσοστά που εισέπραξαν οι Γ. Καμίνης και Ι. Σγουρός από το ΠΑΣΟΚ, που αμφότεροι μέχρι πριν από λίγες ημέρες, έμοιαζαν να απολαμβάνουν σταθερή πρωτιά στις αντίστοιχες περιφέρειές τους. Παράλληλα, τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1975 που η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει υποψήφιο στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Αθήνα.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, θεωρούνται ως η πρώτη έμμεση εκλογική δοκιμασία για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, διότι είναι η πρώτη φορά που οι δοκιμαζόμενοι από την κρίση Έλληνες πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες, μετά την ανάδειξη στην εξουσία της δικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού πριν από δύο περίπου χρόνια. Και παρόλο που τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα αλλοιώσουν την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των δύο εδρών εντός της ελληνικής βουλής, είναι συμβολικά τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τη ριζοσπαστική αριστερά αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα επίσης θα καθορίσει το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας ή θα βυθιστεί σε μια νέα πολιτική αβεβαιότητα.

Τέλος, στην ανταπόκριση καταγράφονται και άλλες εκλογικές «εκπλήξεις», μεταξύ των οποίων η αναπάντεχη ισχυρή εκλογική παρουσία των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής σε Αθήνα και Αττική, όπου οι Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος σημείωσαν αντίστοιχα διψήφια νούμερα, πολύ πάνω από το 7% που πέτυχε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, ο υποψήφιος δήμαρχος της Ν. Δημοκρατίας, ο οποίος μέχρι πρόσφατα προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με μεγάλο προβάδισμα, ήρθε δεύτερος εξαιτίας ενός πρωτοεμφανιζόμενου τοπικού υποψηφίου χωρίς πολιτικές διασυνδέσεις, ο οποίος σχετίζεται με την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης.

Διαφορετικές αναγνώσεις και στα γερμανικά ΜΜΕ

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle ότι «τα συγκυβερνώντα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται σε πολλές περιοχές σε επαναληπτικές εκλογές» αφού «(…) στις δημοτικές εκλογές τα κόμματα της συγκυβέρνησης και οι ακραίοι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μια μάχη στήθος με στήθος. Ωστόσο και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή πανηγύρισε μια επιτυχία».

Γενικότερα όμως, γίνεται λόγος για μια αμφίρροπη μάχη που «θα κριθεί στο νήμα», όπως τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει ότι αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επιτυχίες εντός της Αθήνας αλλά και γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα, αφετέρου όμως τα κόμματα της συγκυβέρνησης κατάφεραν να διασφαλίσουν τη θέση τους στις περιφέρειες. Οι δε αρχικές προγνώσεις που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει ξεκάθαρα τις χθεσινές εκλογές, δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως αναφέρεται. Η εφημερίδα σημειώνει, τέλος, ότι οι εκλογές αυτές ήταν μια πρόγευση για τις επικείμενες ευρωεκλογές και ένα τεστ για την κυβέρνηση συντηρητικών και σοσιαλιστών, με τους αναλυτές να αναμένουν για την επόμενη Κυριακή μια μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Σε περίπτωση νίκης στις ευρωεκλογές, σημειώνει η FAZ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Από την πλευρά της η Die Welt υπογραμμίζει ότι o πρώτος γύρoς των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, ενώ η εφημερίδα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα «οριακά». «Στην περιφέρεια Αττικής (…) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά, ενώ στην ίδια την πόλη της Αθήνας, προηγείται το μέχρι πρότινος σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο μεταξύ έχει μετονομασθεί σε Ελιά. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες κρίνεται απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή», σημειώνει.

Το Der Spiegel σημειώνει στον τίτλο του σχετικού του άρθρου ότι «Oι δημοτικές εκλογές πυροδοτούν πολιτική ένταση», υπογραμμίζοντας ότι «η αριστερή συμμαχία και οι ακροδεξιοί θριάμβευσαν στις δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πλέον οξύνεται το πολιτικό κλίμα στην ευρωπαϊκή χώρα, ενώ αυξάνεται η πίεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Σαμαρά».

Ο αρθρογράφος διερωτάται εάν ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αποφύγει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. «Η έκβαση του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή, αναμένεται να κρίνει και αυτό», διότι «ανησυχητικά αποτελέσματα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης έρχονται από την Αθήνα και την Αττική, όπου ζει το 40 % των Ελλήνων. Για πρώτη φορά στην ιστορία ο υποψήφιος δήμαρχος των συντηρητικών Δημοκρατών του Σαμαρά δεν κατάφερε να διασφαλίσει θέση για τον αποφασιστικό γύρο της Κυριακής». Το Spiegel αναφέρεται στη συνέχεια στα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης.


σχετικα αρθρα