«Τώρα είναι η στιγμή όπου μέσα σε αυτή την πολύπλευρη κρίση που περνάμε και που κλόνισε την εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους πολιτικούς, πρέπει να στηρίξουμε την Πολιτική με κεφαλαία έναντι της μικροπολιτικής, την πολιτική της ευθύνης έναντι της δημαγωγίας, της ανέξοδης υποσχεσιολογίας και ενός ισοπεδωτικού καταστροφικού λαϊκισμού».

Αυτό τονίζει η Έφη Χαλάτση, υποψήφια ευρωβουλευτής με την «Ελιά» κάνοντας αναφορά στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μπει  στη μάχη για την είσοδο στην Ευρωβουλή.

«Είναι ακριβώς στις κρίσιμες στιγμές που πρέπει να επιμένουμε, να παλεύουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση για μια πολιτική στηριγμένη σε αξίες, ιδέες, τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικό όραμα και σχέδιο» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός λόγος: 

«Να στηρίξω την παράταξή μου τώρα στα δύσκολα, να βοηθήσω όσο μπορώ το κόμμα μου το ΠΑΣΟΚ και το συμμαχικό σχήμα την Ελιά με το οποίο δίνει την μάχη των Ευρωεκλογών».
 

Για την «Ελιά» υπογραμμίζει: 

Η δημοκρατική παράταξη το ΠΑΣΟΚ πήρε επάνω του τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ασήκωτο βάρος πολύ δύσκολων και σκληρών για την ελληνική κοινωνία αποφάσεων και δημοσιονομικών μέτρων, για να σωθεί η χώρα από μια μετά βεβαιότητας προδιαγραφόμενη μείζονα εθνική καταστροφή. Ούτε το ήθελε, ούτε ήταν στο πρόγραμμα του, ούτε συμβάδιζε με την ιστορία του, την φυσιογνωμία του και τις κοινωνικές του αναφορές. Ήταν όμως επιβεβλημένο από την δραματική συγκυρία στην οποία βρέθηκε η χώρα όταν αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές δανεισμού, μετά από μια καταστροφική για τα δημοσιονομικά και την οικονομία της χώρας, καταστροφική περίοδο εξ΄ αιτίας μιας άφρονος και ανεύθυνης διαχείρισης των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Επιβλήθηκε ακόμη με τρόπο σκληρό σχεδόν τιμωρητικό από τους ευρωπαίους εταίρους, σε μια Ευρώπη που δυστυχώς κυριαρχείται από δογματικά νεοφιλελεύθερες, μονεταριστικές λογικές, αντιλήψεις και πρακτικές, κάτω από την πολιτική ηγεμονία των συντηρητικών κομμάτων που κυβερνούν εδώ και χρόνια στις περισσότερες χώρες.

Το ΠΑΣΟΚ κατέβαλε γι’ αυτές του τις αποφάσεις που υπαγορεύτηκαν από αίσθηση εθνικής ευθύνης  εξαιρετικά δυσανάλογο και σκληρό πολιτικό κόστος. Ήδη η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ είναι αισθητή στην πολιτική ζωή που κυριαρχείται από έναν μικρό κακέκτυπο δικομματισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ακραίες εκατέρωθεν αντιλήψεις και εκτός τόπου και χρόνου μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.

Η Ελιά είναι ένα συμμαχικό σχήμα μια συμπαράταξη που επιχειρεί να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς με σκοπό την επανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης σε πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα και που μπορεί να λειτουργήσει σταθεροποιητικά για την πορεία της χώρας, να ξαναδώσει αξιόπιστες κυβερνητικές λύσεις.

Για το αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο, απαντά ότι «το ΠΑΣΟΚ το 2004 παρέδωσε μια χώρα εντός του ευρώ, με σταθερή οικονομία με μεγάλη ανάπτυξη, με λογικό και ελεγχόμενο δημόσιο χρέος, με ευημερία, με μεγάλα έργα τα μεγαλύτερα που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Μια χώρα που πραγματοποίησε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό ήταν ένα πραγματικό success story, το success story των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, επί κυβερνήσεων ΝΔ, όλα αυτά ανατράπηκαν και το 2009 η ΝΔ παρέδωσε μια χώρα υπερχρεωμένη, σε ύφεση, με υπέρογκο δημόσιο τομέα στο χείλος του γκρεμού και της καταστροφής. Όχι δεν δέχομαι ότι οι δύο παρατάξεις είναι το ίδιο».
 
Συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1981 και μετά μας οδήγησαν σε μια περίοδο μεγάλης ευημερίας για τη χώρα και κυρίως για τα κοινωνικά στρώματα που μέχρι τότε ήταν στο περιθώριο μαστιζόμενα από τη φτώχεια και την ανέχεια. Αγρότες, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι, έζησαν χρόνια ευημερίας και προκοπής. Έγιναν βέβαια κατά την διάρκεια αυτής της μεγάλης διαδρομής και λάθη κυρίως με την ταύτιση των κυβερνητικών κομμάτων και των μηχανισμών τους με το κράτος και τη δημόσια διοίκηση, όμως αυτά δεν αλλάζουν την «μεγάλη εικόνα» που είναι νομίζω απολύτως θετική.
Έχουν βέβαια αλλάξει πολλά από τότε, ζούμε σε ένα εντελώς διαφορετικό διεθνές περιβάλλον. Σήμερα η πρόκληση είναι μετά την περίοδο της μεγάλης κρίσης να ξαναχτίσουμε με ακόμη καλύτερους όρους αυτή την Ελλάδα».

Σχετικά με το ποια Ευρώπη επιλέγει, η υποψήφια ευρωβουλευτής αναφέρει:

«Εμείς είμαστε με την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας ευκαιριών, για τους πολίτες τους λαούς και τα κράτη. Παλεύουμε στην Ευρώπη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και προτενσταντικές, όπως λέτε, λογικές της Μέρκελ και των άλλων συντηρητικών δυνάμεων και κομμάτων της Ευρώπης, ομόλογων της ΝΔ η οποία συμμετέχει μαζί τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα. Εμείς είμαστε τμήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος που έχει για υποψήφιο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάρτιν Σούλτς και το οποίο μάχεται για την ανατροπή των σημερινών κυρίαρχων συντηρητικών συσχετισμών. Πιστεύω επομένως πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο το πια ευρωπαϊκή παράταξη θα έχει την πλειοψηφία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και ποιόν θα εκλέξει για Πρόεδρό του.

Η Ευρώπη των λαών, η πορεία ενοποίησης και πολιτικής ενοποίησης και κεντρικής δημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας παραμένει μια πρόκληση παρά τα βήματα οπισθοδρόμησης πού έγιναν τα τελευταία χρόνια. Μια πρόκληση που σήμερα μόνο τα σοσιαλιστικά, εργατικά κόμματα της Ευρώπης μπορούν να επαναθέσουν σε τροχιά υλοποίησης». 

Το προφίλ της Έφης Χαλάτση

Η Ευθυμία (Έφη) Χαλάτση είναι στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. Έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Προσωπικού και Κεφαλαιαγοράς της Τράπεζας. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΟΠΑΠ ΑΕ πρόεδρος της επιτροπής χορηγιών καθώς και μέλος της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας (2011-2013)  Στο παρελθόν εργάστηκε ως Διευθύντρια του γραφείου Υφυπουργού Εμπορίου και Ανάπτυξης (1994-1998) και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης (1999-2003).

Έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων Χρηματοοικονομικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος (1992-1996).  

Τέλος έχει εργαστεί ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο «Παμμακάριστος» Ν. Μάκρης (1989-1991) καθώς και στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο,  στον Γυμναστικό Σύλλογο Κηφισιάς και στον Γυμναστικό  Σύλλογο Ν. Λιοσίων (1987-1989).

Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με  master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων καθώς και Πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει γεννηθεί στην Καρδίτσα και είναι μητέρα ενός εντεκάχρονου αγοριού του Άγγελου-Χαράλαμπου.