current views are: 1

19 Μαΐου 2014
Δημοσίευση15:28

Όλο το παρασκήνιο: Πώς υποδέχτηκαν στο γαλάζιο στρατόπεδο τα πρώτα αποτελέσματα

Λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής, τα νεύρα στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά είχαν τεντώσει. Οι πληροφορίες από τα πλέον πρόσφατα κύματα των exit polls στην Αττική και την Αθήνα έδιναν εικόνα συντριβής.

Δημοσίευση 15:28’
αρθρο-newpost

Λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής, τα νεύρα στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά είχαν τεντώσει. Οι πληροφορίες από τα πλέον πρόσφατα κύματα των exit polls στην Αττική και την Αθήνα έδιναν εικόνα συντριβής.

Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής, τα νεύρα στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά είχαν τεντώσει. Οι πληροφορίες από τα πλέον πρόσφατα κύματα των exit polls στην Αττική και την Αθήνα έδιναν εικόνα συντριβής. Ακόμη κι αν η ΝΔ είχε προεξοφλήσει ότι ο Γ. Κουμουτσάκος δεν θα περνούσε στο δεύτερο γύρο ή ότι ο Α. Σπηλιωτόπουλος θα έμενε τρίτος, οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων περιέγραφαν κάτι πολύ πιο βαρύ.

Η εκτίμηση για 10 μονάδες διαφορά της Δούρου από τον Σγουρό αλλά και για νίκη μέχρι και 6 μονάδες του Σακελλαρίδη από τον Καμίνη έστελναν σαφές μήνυμα κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, άλλες μετρήσεις ήθελαν τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ σε Δυτ. Ελλάδα και Κεντρ. Μακεδονία να αφήνουν εκτός τους γαλάζιους επεκτείνοντας έτσι το φάσμα της γαλάζιας ήττας.

Σε εκείνη τη φάση λέγεται ότι το επιτελείο του κ. Σαμαρά λειτουργούσε σε συνθήκες… πανικού. Εκεί ήταν που συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να θέσει, ήδη από χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός το σαφές δίλημμα ενόψει της δεύτερης Κυριακής: ή στηρίζεται η κυβέρνηση ή οδηγώ τη χώρα σε εκλογές.

Απαιτήθηκε χρόνος, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αλλά και η παρέμβαση των ψυχραιμότερων και πιο έμπειρων σε εκλογικές αναμετρήσεις ώστε να… πέσουν οι τόνοι. Ακολούθησε η ανασύνταξη, καθώς από πουθενά δεν προέκυπτε η εικόνα που έδιναν τα exit polls, και σταδιακά η αντεπίθεση. Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, οι γαλάζιοι τοποθετούσαν το ποσοστό της Ρένας Δούρου στο όριο του 23% – 24% (αντί του έως και 31% που έδιναν τα exit polls) και έκαναν λόγο για ντέρμπι μεταξύ Καμίνη και Σακελλαρίδη.

Εκτιμούσαν δε ως πιθανό ενδεχόμενο να περάσουν οι Ανδ. Κατσανιώτης και Σερ. Τσόκας στον επόμενο γύρο σε Δυτ. Ελλάδα και Κρήτη αντίστοιχα, κάτι που βάσει δημοσκοπήσεων συνιστούσε έκπληξη.

Στα γραφεία της Συγγρού είχε σπεύσει ήδη ο Δημ. Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο Μ. Κεφαλογιάννης, κομματικά στελέχη (Μεν. Δασκαλάκης, Γ. Ιωαννίδης) που μαζί με το Γραμματέα του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκο αλλά και τον στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Χρυσ. Λαζαρίδη, είχαν διαμορφώσει μία πρώτη εκλογική επιτροπή, στην οποία προστέθηκε λίγο μετά τις 21:30 ο Πρωθυπουργός.

Σε αυτή τη σύσκεψη καθορίστηκε σε σημαντικό βαθμό και η γραμμή που θα ακολουθηθεί εφεξής.

Το σενάριο του σκληρού διλήμματος, στα όρια της απειλής, μπήκε προς ώρας τουλάχιστον στο συρτάρι. Ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να εκβιάσει με εκλογές, ωστόσο – όπως έπραξε – ήδη δεν θα απομακρυνθεί από την ανάδειξη του διακυβεύματος. Οι πολίτες θα πρέπει να διαλέξουν, με την ψήφο τους, μεταξύ σταθερότητας ή επιστροφής στο περελθόν, είναι η ουσία των όσων είπε ο Πρωθυπουργός. Η εγκατάλειψη του εκλογικού σεναρίου δεν είναι οριστική καθώς ανάλογα με τις εξελίξεις δεν αποκλείεται, εν τέλει, να πέσει στο τραπέζι, παρά τον κίνδυνο να εξοργίσει τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, η πόλωση θα είναι ακραία καθώς επιδιώκεται αφενός να κινητοποιηθούν ψηφοφόροι που, χθες, έμειναν μακριά από τα εκλογικά κέντρα, αφετέρου δε να αποτραπούν φαινόμενα εσωστρέφειας, σχετικά με τις αυτοδιοικητικές επιλογές, όπως αυτά που άνοιξαν χθες στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Αλ. Μητρόπουλο να αμφισβητεί τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.

Ήδη, άλλωστε, πολλοί γαλάζιοι χρεώνουν στον Πρωθυπουργό τόσο το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκαν εξ αρχής οι κ. Καμίνης και Σγουρός όσο και την επιλογή Ιωαννίδη στην Κεντρ. Μακεδονία, ο οποίος και συνετρίβη από τον «ομόσταυλό» του γαλάζιο Απ. Τζιτζικώστα.

Ωστόσο, η μάχη που επίκειται είναι σαφώς πιο κρίσιμη από αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών και, συνεπώς, οι περισσότεροι μοιάζουν να επιθυμούν να αφήσουν για αργότερα τη συζήτηση περί ευθυνών.  


σχετικα αρθρα